Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Vintage ηλεκτρικοί λαμπτήρες

Ο ηλεκτρισμός ήρθε στην Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν με διάταγμα του 1889 παραχωρήθηκε το δικαίωμα εκμετάλλευσης του ηλεκτρικού ρεύματος στην Αθήνα. Από τα πρώτα κτίρια που ηλεκτροφωτίζονται, είναι τα Ανάκτορα και το ξενοδοχείο Μ. Βρετανία στο Σύνταγμα. Το 1902 υπογράφεται σύμβαση μεταξύ του δημάρχου Αθηναίων κ. Σπ. Μερκούρη και της Εταιρίας Αεριόφωτος για τον ηλεκτροφωτισμό της πρωτεύουσας. Αυτή αφορούσε κεντρικές οδούς της πόλης (Σταδίου, Αιόλου, Ερμού), καθώς και τις δυο κεντρικές πλατείες (Ομόνοια, Σύνταγμα). To 1905, με δήμαρχο πάλι τον Σπ. Μερκούρη, ηλεκτροφωτίζεται και η οδός Αθηνάς (τουλάχιστον μέρος της), ενώ έχει ενισχυθεί ο ηλεκτρικός φωτισμός στην οδό Αιόλου.
Ήδη όμως, τη νυχτερινή  Αθήνα φωτίζουν οι βιτρίνες των καταστημάτων και κάποια ξενοδοχεία. Ο ηλεκτρισμός μπαίνει όλο και περισσότερο στη ζωή του Έλληνα. Κατά συνέπεια αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες διαφημίσεις ηλεκτρικών λαμπτήρων. Το ζήτημα της οικονομίας στη κατανάλωση ρεύματος, είναι αυτό που τονίζει η κάθε εταιρία, ήδη από τα πρώτα χρόνια.

Λαμπτήρες AEG, 1912

Osram 1913

Colloide J. Kremenezky 1911



Βilly.
(αρχείο Billy Files)





1 σχόλιο:

  1. Πραγματικά συμφωνώ με τις απόψεις σας σχετικά με τους λαμπτήρες. Το άρθρο σας είναι πολύ χρήσιμο για όσους θέλουν να έχουν γνώσεις σε ηλεκτρονικά. Ευχαριστούμε για την αναγνώρισή μας. φωτιστικά για ξενοδοχεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή