Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Αγαπημένη μουσική από τηλεοπτικές σειρές

 Ορισμένες τηλεοπτικές σειρές γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, με τη προβολή τους να διαρκεί για πολλά-πολλά χρόνια . Κάποιες από αυτές διέθεταν ένα μουσικό θέμα που δεν συνόδευε απλά τη σειρά, αλλά έγινε άμεσα αναγνωρίσιμο ανεξάρτητα από αυτή. Έτσι δεν ήταν λίγες οι φορές που το τραγούδι ή το μουσικό θέμα μιας σειράς έγινε εμπορική επιτυχία και έμεινε χαραγμένο στη μνήμη πολλών χιλιάδων ανθρώπων ακόμα και αν κάποιοι δεν είχαν δει ποτέ τη σειρά με την οποία ξεκίνησε τη καριέρα του. 
Τα παρακάτω, αφορούν μερικές τέτοιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αποτελούν και τα πλέον αγαπημένα του γράφοντος. 

1) AL JARREAU - "MOONLIGHTING"
To τραγούδι που αποτέλεσε το μουσικό θέμα της ομώνυμης σειράς ("Μοonlighting") από το 1985 ως το 1989. Στην Ελλάδα η σειρά προβλήθηκε με τον τίτλο "Αυτός, Αυτή και τα Μυστήρια". 
Η μουσική σύνθεση είναι του Lee Holdridge και οι στίχοι του Al Jarreau. Kυκλοφόρησε σε single το 1987 και έγινε εμπορική επιτυχία σε ΗΠΑ και Αγγλία (No 8). Δεν αποτελεί μόνο ένα αγαπημένο θέμα μιας αγαπημένης σειράς, αλλά και ένα αξιόλογο soul τραγούδι και ίσως από τα καλύτερα "τηλεοπτικά" τραγούδια της δεκαετίας του '80.

2) LALO SCHIFRIN - "THEME FROM MISSION: IMPOSSIBLE"
O Lalo Schifrin γεννήθηκε στο Buenos Aires της Αργεντινής το 1932.  Εκτός από μουσικός της jazz, αποτέλεσε και έναν επιτυχημένο κινηματογραφικό και τηλεοπτικό μουσικοσυνθέτη. Χαρακτηριστικό του έργο το θέμα στη κατασκοπική σειρά περιπέτειας "Mission: Impossible" ("Επικίνδυνη Αποστολή" στη χώρα μας) που προβλήθηκε στις ΗΠΑ μεταξύ των ετών 1966-1973. Τη σειρά αναβίωσε το τηλεοπτικό κανάλι ABC τη περίοδο 1988-1990 με το μουσικό θέμα να παραμένει το ίδιο (σε νέα εκτέλεση). 
Το 1996 το "Επικίνδυνη Αποστολή" μεταφέρεται στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τον Tom Cruise. H σύνθεση επανέρχεται στο προσκήνιο με μεγάλη επιτυχία (UK No 7), αυτή τη φορά διασκευασμένη από τους Αdam Clayton & Larry Mullen των U2. Σίγουρα ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά και αξιόλογα "tv themes" όλων των εποχών.

3) THE REMBRANDTS - "I'LL BE THERE FOR YOU"
To μουσικό θέμα από τη κωμική σειρά "Friends" ("Τα Φιλαράκια") που προβλήθηκε στην αμερικάνικη τηλεόραση με μεγάλη επιτυχία για σχεδόν μια δεκαετία (Σεπτέμβριος 1994-Μάιος 2004). Ήταν το πρώτο single από το τρίτο άλμπουμ του συγκροτήματος, το 1995, και έγινε μεγάλο hit σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες. Στη Μ. Βρετανία έφτασε μέχρι το Νο 3 του chart το 1995 και ανέβηκε ξανά ως το Νο 5 την άνοιξη του 1997, όταν επανακυκλοφόρησε με αφορμή τη διάθεση της σειράς σε video.  

4) FRANK SINATRA - "MARRIED WITH CHILDREN"
H τηλεοπτική σειρά "Married... With Children" ("Παντρεμένοι Με Παιδιά") μεταδόθηκε στις ΗΠΑ για 11 σαιζόν, από το 1987 έως το 1997, μέσω του δικτύου της Fox. 
H Eλλάδα ήταν μια από τις πολλές χώρες όπου γνωρίσαμε την ανεκδιήγητη οικογένεια του Al Bundy (Ed O'Neill). To τραγούδι των τίτλων της σειράς, το "Love And Marriage"  του Frank Sinatra είχε προηγηθεί κατά περίπου τρεις δεκαετίες. Η σύνθεση του τραγουδιού ανήκει στον Jimmy Van Heusen και οι στίχοι στον Sammy Cahn. O Sinatra το ηχογράφησε πρώτη φορά το 1955 στη Capital Records για τη τηλεοπτική παραγωγή "Οur Town"  και το 1956 έγινε μεγάλη επιτυχία ακόμα και στη Μ. Βρετανία, όπου έφτασε μέχρι το Νο 3 του chart. Tον Οκτώβριο του 1965 το ηχογραφεί ξανά για την εταιρία Reprise Records. Στο "Μarried... With Children" χρησιμοποιήθηκε η αρχική εκτέλεση του τραγουδιού από τον Sinatra. Έτσι το "Love And Marriage" έγινε γνωστό σε ένα εντελώς νέο κοινό. 

5) MARK SNOW - "THE X-FILES THEME"
Το "X-Files" είναι μια από τις πλέον γνωστές τηλεοπτικές σειρές μυστηρίου και επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του '90. Προβλήθηκε στις ΗΠΑ από το Σεπτέμβριο του 1993 έως τον Μάιο του 2002. Το ορχηστρικό θέμα που συνοδεύει τη σειρά είναι του Αμερικανού συνθέτη Μark Snow και ακολούθησε και αυτό τη δική του ξεχωριστή επιτυχημένη πορεία αποτελώντας ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τηλεοπτικά μουσικά κομμάτια. Κυκλοφόρησε σε single τον Mάρτιο του 1996 και ανέβηκε απ'ευθείας στο Νο 2 του Βρετανικού chart ενώ εμπορική επιτυχία έγινε και σε άλλες χώρες. 




Billy.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου