Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

To Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Στ. Νιάρχου σε αριθμούς

1
Κανονικά προχωράει η κατασκευή της νέας Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης από το Ι.Σ.Ν. Ας δούμε, όμως, πως έχουν εξελιχθεί οι εργασίες από το 2012 έως και τον Αύγουστο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το ίδιο το ίδρυμα.
Στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2012 έγιναν οι προκαταρκτικές εργασίες, όπως η περίφραξη και ο καθαρισμός του οικοπέδου, η εξυγίανση του εδάφους και η έναρξη των αρχαιολογικών ανασκαφών.
Στις 28 Σεπτεμβρίου 2012 έγινε η υπογραφή σύμβασης γενικού εργολάβου. Στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2012 έγινε η εκπόνηση του αναλυτικού χρονοδιαγράμματος κατασκευής, περιβαλλοντολογικής διαχείρισης, η κατασκευή των εργοταξιακών γραφείων, η εγκατάσταση του εργολάβου και του προσωπικού. Σε αυτό το διάστημα, συνολικά υπήρχαν 110 εργαζόμενοι στο εργοτάξιο, ενώ τα αρχαιολογικά ευρήματα ανέρχονται σε 240.
Τον Ιανουάριο του 2013 έγινε η εγκατάσταση των εργοταξιακών υποσταθμών ρεύματος, η έναρξη κατασκευής χαλικο-πασσάλων περιμετρικά του λόφου και η κατασκευή διαφραγματικών τοιχίων για το φρεάτιο της σκηνής της Όπερας.
Οι εργαζόμενοι έχουν αυξηθεί σε 200 ενώ με τη συνέχιση των αρχαιολογικών ανασκαφών, τα ευρήματα ανέρχονται σε 300 (αθροιστικά). Επίσης υπάρχουν 50 εργοταξιακά μηχανήματα.
Η αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων θα συνεχιστεί σε μηνιαία βάση. Τον Φεβρουάριο του 2013 φτάνουν τους 290, ενώ το Μάρτιο τους 350. Τον ίδιο μήνα τα μηχανήματα του εργοταξίου ανέρχονται στα 60, ενώ τα αρχαιολογικά ευρήματα στα 400 (αθροιστικά).
Τον Απρίλιο ολοκληρώνεται η κατασκευή των χαλικο-πασσάλων για τη θεμελίωση του λόφου. Επίσης γίνεται η ολοκλήρωση κατασκευής τσιμεντο-πασσάλων για την θεμελίωση της Όπερας και του νότιου μέρους του Κτιρίου Στάθμευσης, αλλά και η έναρξη τσιμεντο-πασσάλων για την θεμελίωση της βιβλιοθήκης, ενώ τοποθετούνται 5 οικοδομικοί γερανοί.
Οι εργαζόμενοι είναι πλέον 380, τα εργοταξιακά μηχανήματα 80, ενώ οι πάσσαλοι θεμελίωσης φτάσουν αθροιστικά τους 3.900.
2

Μάιος 2013. Έναρξη θεμελιώσεων του κτιρίου της Όπερας και του Κτιρίου Στάθμευσης, καθώς και έναρξη κατασκευής του κτιρίου του Πάρκου. Οι εργαζόμενοι έχουν αυξηθεί σε 440. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο χώρο συνεχίζονται και τα ευρήματα φτάνουν πλέον στα 650 συνολικά.
Η έναρξη θεμελίωσης του κτιρίου της Βιβλιοθήκης ξεκινάει τον Ιούνιο. Μεγάλη πρόοδος στη κατασκευή του λόφου, που έχει ολοκληρωθεί κατά 80%, ενώ έχουν εγκατασταθεί συνολικά 7 γερανοί. Ο αριθμός των εργαζομένων φτάνει τους 500. Οι πάσσαλοι θεμελίωσης είναι συνολικά 4.400 και τα αρχαιολογικά ευρήματα έχουν αυξηθεί στα 750 (σύνολο). 
Τον Ιούλιο του 2013 έχουμε την τοποθέτηση σεισμικών μονωτήρων στο κτίριο της Όπερας, η οποία είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο, αλλά και τις θεμελιώσεις Όπερας, Βιβλιοθήκης και Κτιρίου Στάθμευσης. Οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο είναι 550. Ο λόφος έχει ολοκληρωθεί κατά 90%.
Μέχρι τον Αύγουστο έχουν τοποθετηθεί 10 οικοδομικοί γερανοί ενώ οι πάσσαλοι θεμελίωσης είναι 4.500. Τα αρχαιολογικά ευρήματα έχουν φτάσει συνολικά τα 900. 
Αναμένουμε νεότερα στοιχεία σχετικά με τις εξελίξεις κατασκευής του Κ.Π.Ι.Σ.Ν. Ένα τέτοιο έργο κρατάει πάντα το ενδιαφέρον αμείωτο, άλλωστε. 


Βilly.
Στοιχεία: snfcc.org
Φωτογραφίες: Γιώργης Γερόλυμπος 
[photo 1 - 19 Νοεμβρίου 2013]
[photo 2 - 24 Σεπτεμβρίου 2013]
  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου