Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Οφθαλμιατρείο

Το Οφθαλμιατρείο επί της Πανεπιστημίου το 1958.

Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα κτίσματα της πόλης, είναι το Οφθαλμιατρείο Αθηνών (Πανεπιστημίου & Σίνα). Θεμελιώθηκε το 1847. Η οικοδόμησή του αρχικά βασίστηκε σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Th. Hansen και αφορούσαν ένα κλασικιστικό μονώροφο κτίσμα. Οι εργασίες διακόπηκαν το 1850, λόγω έλλειψης χρημάτων, οπότε και ο Hansen παραιτείται για να αναλάβει ο Λύσανδρος Καυταντζόγλου από το 1852. Ο Καυταντζόγλου θα προσδώσει ένα βυζαντινό ύφος στο κτίριο. Αποπερατώθηκε το 1855, όμως στο διάστημα μεταξύ 1867-1869 υπήρξε η προσθήκη ορόφου από τον μηχανικό Γεράσιμο Μεταξά. Το 1881 προστέθηκε το υπερώο στο δώμα και αργότερα (1910-15) το βοηθητικό κτίσμα των εξωτερικών ιατρείων στη πλευρά της οδού Σίνα, στο ύφος του κυρίως κτιρίου, από τον αρχιτέκτονα Αριστείδη Μπαλάνο. 


Billy.
(photo Billy Files)

5 σχόλια:

  1. Το επισκεύθηκα προ 6 μήνου περίπου για ένα θέμα μου. Κάνουν εργασίες ανακαίνισης τώρα και οι υπηρεσίες έχουν μεταφερθεί στον πίσω δρόμο σε ένα άθλιο κτήριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαλό είναι που γίνεται ανακαίνιση και βέβαια που υπάρχει ακόμα το κτίριο, διότι κάποτε υπήρχαν σκέψεις για τη κατεδάφισή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. :-O Μόνο ως πρωταπριλιάτικο θα μπορούσα να το εκλάβω.

    Σκέψεις να κατεδαφιστεί ένα κτήριο του 1847;; Επειδή έχουμε παρα πολλά στην Ελλάδα και μας πιάνουν χώρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι'όμως... το Πανεπιστήμιο είχε προτείνει να του δοθεί άδειας κατεδάφισης για καλύτερη εκμετάλλευση του οικοπέδου, ήδη από τη δεκαετία του '50. Φυσικά οι αρχαιολογικές υπηρεσίες προέβαλαν τις αντιρρήσεις τους εφόσον πρόκειται για ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Ευτυχώς επικράτησε η λογική σε αυτή τη περίπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μάλιστα. Δεν το γνώριζα. Thnx for the info ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή