Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Ο ομιλών κινηματογράφος στην Ελλάδα.

H πρώτη ομιλούσα ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου θεωρείται το "The Jazz Singer" της Warner Brothers, που έκανε πρεμιέρα στις 6 Οκτωβρίου 1927 στη Νέα Υόρκη.
Στη χώρα μας θα πρέπει να περάσουν ακόμα δυο χρόνια για να έρθει το κοινό σε επαφή με αυτή τη νέα εφεύρεση.
Η πρεμιέρα του ομιλούντος στην Ελλάδα, έγινε στις 23 Οκτωβρίου 1929 στον κινηματογράφο "ΑΤΤΙΚΟΝ". Πλήθος κόσμου βρέθηκε εκεί, εφόσον το ενδιαφέρον για τη προβολή της πρώτης ταινίας με ήχο στη πρωτεύουσα ήταν μεγάλο. Επιπλέον, είχαν δοθεί προσκλήσεις σε μέλη της κυβέρνησης, ξένους διπλωμάτες αλλά και εκπροσώπους του τύπου. Ως αποτέλεσμα, η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη.
To σύστημα εξοπλισμού για τον ήχο ήταν της "Western Electric".
Η προβολή ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το βράδυ και αφορούσε το αμερικάνικο μιούζικαλ "Φοξ Φoλίς" (Fox Follies -"υπερεπιθεώρησις", όπως το χαρακτήρισε ο τύπος της εποχής). Μουσική και θέαμα αλλά κυρίως... διάλογοι. Η βουβή εποχή έφτανε στο τέλος της. Η νέα μαγεία του κινηματογράφου ήταν γεγονός έστω και στα Αγγλικά, αν και υπήρχαν σύντομες επεξηγήσεις στα Ελληνικά.
Βέβαια στο πρόγραμμα υπήρξε και προβολή από διάφορα ομιλούντα επίκαιρα.
Το κοσμοϊστορικό γεγονός έλαβε τέλος γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα. Οι περισσότεροι έφυγαν ενθουσιασμένοι με τη νέα εξέλιξη.



Βilly.
(έρευνα:Billy)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου