Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

10+1 σημαντικές επιτυχίες από τα 90's

Mετά το αφιέρωμα στις 10 (+1) σημαντικές επιτυχίες των 80s, ήρθε η ώρα της δεκαετίας του '90.
Ας δούμε, λοιπόν, 10 (+1) τραγούδια που σημάδεψαν τη τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα και, ίσως, τη τελευταία πραγματικά σημαντική δεκαετία στη μουσική (ως τώρα).

1) NIRVANA - "SMELLS LIKE TEEN SPIRIT"
Oι Νirvana ξεκινάνε τη πορεία τους τo 1987 και έμελλε να γίνουν ένα από τα σημαντικότερα rock συγκροτήματα της δεκαετίας του '90. Αφορμή γι'αυτό στάθηκε η κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους με τίτλο "Nevermind", το 1991 και η μεγάλη επιτυχία του πρώτου single μέσα από αυτό, του "Smell Like Teen Spirit". Το άγνωστο μέχρι εκείνη τη στιγμή συγκρότημα, γίνεται ξαφνικά το σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς. Παρά τη σύντομη παρουσία τους στο μουσικό στερέωμα (εξ'αιτίας του θανάτου του Curt Cobain), οι Nirvana άφησαν γερά τη σφραγίδα τους και το δυνατό  "Spell Like Teen Spirit" χαρακτήρισε το rock της δεκαετίας του '90.

2) MASSIVE - "UNFINISHED SYMPATHY"
Οι Massive Attack σχηματίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του '80 στο Bristol της Αγγλίας. Το πρώτο τους άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1991 με τίτλο "Βlue Lines". Mέσα από αυτό το άλμπουμ κυκλοφορεί σε single το "Unfinished Sympathy", το Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς. Ο ήχος του δεν περνάει απαρατήρητος και το τραγούδι μπαίνει στο top 20 πολλών ευρωπαϊκών χωρών (UK- No 13). Η σύνθεση των Massive Attack με τα εκπληκτικά φωνητικά της Shara Nelson αποτελεί σίγουρα ένα από τα τραγούδια της δεκαετίας του '90 με τη μεγαλύτερη επιρροή  και δίκαια το συγκρότημα θεωρείται ως το πρωτοπόρο του trip-hop.
Oι Massive Attack κυκλοφόρησαν το συγκεκριμένο single απλά ως "Massive".

3) R.E.M - "LOSING MY RELIGION"
To "Loosing My Religion" μπορεί να μην είναι η μεγαλύτερη επιτυχία των R.E.M στα charts, όμως είναι σίγουρα το τραγούδι που τους χαρακτηρίζει. Κυκλοφόρησε στις αρχές του 1991 και ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία τους σε Ευρώπη και ΗΠΑ, κάνοντας το γκρουπ γνωστό σε μια ευρύτερη ομάδα ανθρώπων, ενώ το τραγούδι μεταδόθηκε εκτενώς από τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Οι R.E.M κέρδισαν δυο βραβεία Grammy για το "Losing My Religion" το 1992 (Best Pop Performance by a Group w/ Vocal & Best Music Video Short Form).

4) RADIOHEAD - "STREET SPIRIT (FADE OUT)"
Oι Βρετανοί Radiohead, έχουν δώσει αρκετά εξαιρετικά δείγματα καθ'όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '90, όπως το "Creep" και το "Karma Police". Όμως επιλέγω το "Street Spirit (Fade Out)", από το άλμπουμ "The Bends". Ενδεχομένως μια από τις καλύτερες rock συνθέσεις της δεκαετίας που, παρά το σκοτεινό ύφος, έγινε μεγάλη εμπορική επιτυχία, φτάνοντας μέχρι το Νο 5 του UK chart (1996). Επιτυχημένο "δέσιμο" μουσικής και στίχων και ένα εκπληκτικό video clip να συνοδεύει τη μελωδία σε άσπρο-μαύρο.

5) DEPECHE MODE - "ENJOY THE SILENCE"
To "Enjoy The Silence" κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 1990 μέσα από το άλμπουμ "Violator". Θεωρείται ως το trade mark των Depeche Mode για τα 90s και επανέφερε το συγκρότημα δυναμικά στο προσκήνιο. Στη Μ. Βρετανία ανέβηκε μέχρι το No 6 του chart (το πρώτο top 10 hit  από το 1984 εκεί), ενώ στις ΗΠΑ φτάνει ως το Νο 8. Οι DM κέρδισαν, με αυτό το τραγούδι, το βραβείο της Βρετανικής Μουσικής Ακαδημίας (BRIT Awards) για το καλύτερο single, το 1991.

6) OASIS - "WONDERWALL"
Ίσως μια από τις καλύτερες συνθέσεις του Noel Gallaher των Oasis, είναι το "Wonderwall". Κυκλοφόρησε ως το τρίτο single του άλμπουμ "(What's The Story) Morning Glory" (1995) και αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά τους τραγούδια, παρότι ήταν ένα μόνο από τα πολλά hits του συγκροτήματος κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90. Εκτός από τη Μ. Βρετανία, όπου πήγε μέχρι το Νο 2, μεγάλη επιτυχία έγινε και στις ΗΠΑ (Νο 8) αλλά σε αρκετές άλλες χώρες έφτασε μέχρι τη κορυφή (Νο 1 σε Αυστραλία, Καναδά, Ν. Ζηλανδία).

7) BEASTIE BOYS - "SABOTAGE"
Πρώτο single μέσα από το album "Ill Comunication" (1994), το "Sabotage" αποτελεί μια εξαιρετική στιγμή στη μακρά πορεία των Beatie Boys. Aν και, με απόλυτα κριτήρια, δεν έγινε μεγάλη εμπορική επιτυχία (UK- No 19, USA- No 15) είχε αρκετά μεγάλη προβολή από το MTV, χάρη και στο έξυπνο video clip. Εμπνευσμένο από τις αστυνομικές σειρές της δεκαετίας του '70, σκηνοθετήθηκε από τον Spike Jonze. Ο ήχος του τραγουδιού μπορεί να θεωρηθεί "εναλλακτικός", με το μπάσο και τις κιθάρες να δίνουν μια rock χροιά κάτω από τα γνώριμα rap φωνητικά των Beastie Boys, με το αποτέλεσμα να κρίνεται ως άκρως επιτυχημένο.

8) VERVE - "BITTER SWEET SYMPHONY" 
Οι Verve σχηματίστηκαν το 1989, έπρεπε να περάσουν όμως οκτώ χρόνια για να γνωρίσουν επιτυχία.
Το "Bitter Sweet Symphony" κυκλοφόρησε ως single το 1997, μέσα από το άλμπουμ "Urban Hymns". To τραγούδι έγινε μεγάλη επιτυχία στη Μ. Βρετανία (Νο 2) και στις ΗΠΑ (Νο 12).
Aν και τους στίχους είχε γράψει ο Richard Ashcroft, τραγουδιστής του γκρουπ, προβλήματα υπήρξαν με τη χρήση ενός μέρους από το "Last Time" των Rolling Stones από ηχογράφηση της ορχήστρας του Andrew Oldham, με συνέπεια οι Verve να μηνυθούν από την εταιρία που είχε τα πνευματικά δικαιώματα των Rolling Stones. Όπως και να'χει, το "Bitter Sweet Symphny" αποτελεί ένα από τα πλέον αγαπημένα των 90s.

9) PRODIGY - "FIRESTARTER"
H δεκαετία του '90 είναι αυτή στην οποία καθιερώθηκαν πολλά ονόματα της χορευτικής μουσικής σκηνής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι Prodigy.
Έχοντας ξεκινήσει το 1991, στο Essex της Μ. Βρετανίας, ακολούθησαν μέχρι το 1995 μια επιτυχημένη πορεία. Με τη κυκλοφορία του "Firestarter" όμως, τo 1996, οι Prodigy μετατράπηκαν σε σούπερ-σταρ! Ήταν το πρώτο single μέσα από το άλμπουμ "The Fat Of The Land" και ανέβηκε κατ'ευθείαν στο Νο 1 της Μ. Βρετανίας για τρεις εβδομάδες. Επιτυχία γίνεται και στις ΗΠΑ και καθιερώνει το συγκρότημα στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Η προβολή του από το ΜTV ήταν συνεχής, παρά το αμφιλεγόμενο video clip. Αμέσως μετά τη μεγάλη επιτυχία του "Firestarter" όλα τα παλιότερα single του συγκροτήματος επανακυκλοφόρησαν, μπαίνοντας στο top 75 του UK chart!

10) U2 - "ONE"
Tο 1991 οι U2 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ "Achtung Baby" αποδεικνύοντας ότι ένα καλό συγκρότημα μπορεί να γίνει καλύτερο. Το "One" ήταν το τρίτο single από αυτό το άλμπουμ και έγινε μεγάλη επιτυχία στις αρχές του 1992. Θερμή υποδοχή του επιφύλαξαν και οι κριτικοί. Σίγουρα πρόκειται για μια από τις πιο όμορφες rock μπαλάντες της δεκαετίας του '90.


Φυσικά από μια  τέτοια λίστα δε μπορεί να λείπει η Madonna (αν και σίγουρα λείπουν πολλοί άλλοι αξιόλογοι καλλιτέχνες). Άλλωστε θεωρώ πως η δεκαετία του '90 αποτελεί τη καλύτερη δεκαετία της δημοφιλούς τραγουδίστριας. Από τις πολλές επιτυχίες της σε αυτή τη δεκαετία, θα επιλέξω το "Vogue" (1990) διότι με αυτό, καταφέρνει να περάσει με επιτυχημένο τρόπο από τα 80s στα 90s προσαρμόζοντας τον ήχο της στα νέα δεδομένα. Στη παραγωγή ο Shep Pettibone (No 1 σε Αγγλία & ΗΠΑ).


Billy.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου