Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Οδός Σταδίου - Athenee Palace


Oδός Σταδίου, δεκαετία '50. Η παλιά Βουλή (το κοινοβούλιο λειτούργησε εκεί από το 1875 έως το 1935) και το άγαλμα του Κολοκοτρώνη, τοποθετημένο εκεί το 1954 μετά την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου.  Αρχικά ήταν τοποθετημένο, από το 1904, σε νησίδα στη γωνία των οδών Σταδίου και Κολοκοτρώνη (απ'όπου και η ονομασία του δρόμου). 
Αριστερά το Athenee Palace Hotel. Πρόκειται για το ριζικά ανακαινισμένο κτίριο που παλιότερα φιλοξενούσε το ξενοδοχείο Σπλέντιτ και ακόμα παλιότερα (τουλάχιστον από το 1911 έως περίπου τα μέσα της δεκαετίας του '20) το Ilion Palace Hotel. H ανακαίνιση αφορούσε το εξωτερικό του κτιρίου με προσθήκη ορόφων, αλλά φυσικά και την εσωτερική διαρρύθμιση και έγινε από τον αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Βουρέκα (Χίλτον Αθηνών). Ολοκληρώθηκε στις αρχές του 1953 και κόστισε 14 (δεκατέσσερα) δισεκατομμύρια δραχμές της εποχής εκείνης. Μέρος των χρημάτων προήλθε από το σχέδιο Μάρσαλ. Το κτίριο ήταν ιδιοκτησία της εταιρίας διαχείρισης ακινήτων των κ.κ. Αλ. Κοσμόπουλου και Σπ. Δαμίγου. Το αρχικό κτίριο, του οποίου διατηρήθηκε μόνο ο φέρων οργανισμός, είχε οικοδομηθεί το 1907 και θεωρείται η πρώτη κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα. 
Στη φωτογραφία πάνω, το κτίριο στην αρχική του μορφή γύρω στο 1917 (αριστερά). Επρόκειτο για ένα τριώροφο (+ισόγειο) νεοκλασικό μέγαρο με κεραμοσκεπή. Μετά την ανακαίνιση ο Βουρέκας ακολούθησε ένα στυλ απλοποιημένου κλασικισμού, σε μια εποχή που το "συντηρητικό" προπολεμικό μοτίβο ήταν ακόμα δημοφιλές σε δημόσια κτίρια γοήτρου. Το Athenee Palace το 1953 αποτελούσε ένα από τα πρώτα μεταπολεμικά ξενοδοχεία πολυτελείας, με όλες τις ανέσεις (κομμωτήρια, μπαρ, ταχυδρομείο, κλιματισμό κλπ)



Billy
(photos αρχείο Billy Files)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου