Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

10+1 σημαντικές επιτυχίες από τα 80's

Η δεκαετία του '80 αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές στην ιστορία της μουσικής. Μπορεί εκείνη την εποχή να βιώσαμε το απόλυτο κιτς στην αισθητική των καλλιτεχνών (και όχι μόνο), όμως παράλληλα είχαμε τη τύχη να βιώσουμε και μια πολύ δημιουργική περίοδο, με σημαντικά ονόματα να κάνουν την εμφάνισή τους στο μουσικό στερέωμα.
Ας δούμε μερικά από αυτά, μέσα από τραγούδια-σταθμούς των 80s που άφησαν το στίγμα τους και έγιναν εμπορικές επιτυχίες. 

1) NEW ORDER - "BLUE MONDAY"
Oι New Order σχηματίστηκαν το 1980. Πρόκειται για ένα βρετανικό new wave συγκρότημα που άσκησε σημαντική επιρροή μετέπειτα. Oι New Order προέκυψαν από τα εναπομείναντα μέλη των Joy Division, μετά το θάνατο του τραγουδιστή τους Ian Curtis. 
Το "Blue Monday" αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τους τραγούδια. Κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1983 και ανέβηκε αρχικά μέχρι το Νο 12 του UK chart, όμως το καλοκαίρι πάει μέχρι το Νο 9. Ο χορευτικός ρυθμός με την έντονη χρήση συνθεσάιζερ, προσέδιδε ένα εντελώς ξεχωριστό ύφος στο γκρουπ, σε σχέση με το παρελθόν. Το  εξώφυλλο του 12" maxi single ομοίαζε με μια δισκέτα Η/Υ (floppy disc), ενώ τίποτα δεν αναγραφόταν πάνω σε αυτό (τίτλος, συγκρότημα κλπ). 
To 1988 το τραγούδι επανακυκλοφορεί (σε remix) ως "Blue Monday '88", φτάνοντας μέχρι το Νο 3 στη Μ. Βρετανία, ενώ ένα δεύτερο remix κυκλοφόρησε το 1995. 

2) DEPECHE MODE - "PEOPLE ARE PEOPLE"
Οι DM δημιουργήθηκαν το 1980 στο Essex της Μ. Βρετανίας, από τους Vince Clarke, Martin Gore, Andy Fletcher και David Gahan. Ο Vince Clarke αποχώρησε το 1981, ακολουθώντας τη δική του πορεία και αντικαταστάθηκε από τον Alan Wilder.
Xωρίς αμφιβολία οι DM αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά συγκροτήματα, όχι μόνο των 80s. αλλά και των επόμενων δεκαετιών. 
Tο "People Are People" κυκλοφόρησε τον Μάρτιο 1984 ως το πρώτο single του άλμπουμ "Some Great Reward" και αποτέλεσε την τέταρτη top 10 επιτυχία τους στην Αγγλία, ως εκείνη την εποχή, φτάνοντας μέχρι το Νο 4. Επίσης ήταν η πρώτη τους επιτυχία στις ΗΠΑ (Νο 13). 

3) MICHEAL JACKSON - "BILLIE JEAN"
To "Billie Jean" κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1983 ως το δεύτερο single του album "Thriller". Ήταν όμως μάλλον το τραγούδι που, με την επιτυχία του, μετέτρεψε τον Michael Jackson από σούπερ-σταρ σε πραγματικό φαινόμενο. Η παραγωγή ήταν του Quincy Jones και του M. Jackson. Στις ΗΠΑ βρέθηκε στη κορυφή για επτά εβδομάδες (Νο1 και στο R&B chart), ενώ έγινε Νο 1 και στη Μ. Βρετανία αλλά και σε πολλές άλλες, ευρωπαϊκές και μη, χώρες. Σίγουρα αποτελεί ένα τραγούδι-σταθμό, όχι μόνο του δημοφιλούς καλλιτέχνη, αλλά και της pop/soul των 80s γενικότερα. 

4) SPANDAU BALLET - "TRUE"
Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1976 στο Λονδίνο, με το όνομα "The Makers". Αργότερα αυτό άλλαξε σε "Spandau Ballet". To 1983 κυκλοφορούν το τρίτο τους άλμπουμ με τίτλο "True" με τo ομώνυμο τραγούδι  να αποτελεί το τρίτο single μέσα από αυτό. Συνθέτης ήταν ο Gary Kemp, μέλος του γκρουπ. Το "True" έγινε η μεγαλύτερη τους επιτυχία, φτάνοντας ως το Νο 1 του βρετανικού chart, ενώ ανέβηκε στο Νο 4 των ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα μελωδικά pop τραγούδια της δεκαετίας του '80.

5) U2 - "WITH OR WITHOUT YOU"
Το θρυλικό συγκρότημα από την Ιρλανδία δε χρειάζεται συστάσεις. Τον Μάρτιο του 1987 οι U2 κυκλοφόρησαν ένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ τους, το "Joshua Tree". Αμέσως γίνεται μεγάλη επιτυχία. To πρώτο single από αυτό το άλμπουμ ήταν το "With Or Without You", που και αυτό έγινε μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα ήταν το πρώτο τους Νο 1 στις ΗΠΑ (στη Μ. Βρετανία έφτασε ως το Νο 4). Το τραγούδι δέχθηκε θετικές κριτικές και αποτελεί μια από τις πιο όμορφες συνθέσεις τoυ συγκροτήματος, με τον Bono στα φωνητικά να δίνει μια από τις καλύτερες ερμηνείες του. Το "With Or Without You" είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά τραγούδια των 80s και σίγουρα βοήθησε ώστε να καθιερωθούν οι U2 ως ένα από τα πιο σημαντικά rock συγκροτήματα.

6) SOUL II SOUL - "BACK TO LIFE"
Tον Ιούνιο του 1989 οι Βρετανοί Soul II Soul κυκλοφορούν το δεύτερο single από το άλμπουμ "Club Classics Vol. One", το "Back To Life (However Do You Want Me)". Στη παραγωγή ήταν οι Jazzy B. & Nellee Hooper που αποτελούσαν και τους Soul II Soul. Στα φωνητικά η ταλαντούχα Carol Wheeler. Το τραγούδι όχι μόνο έγινε μεγάλη επιτυχία σε Ευρώπη και ΗΠΑ (Νο 1 στην Αγγλία για τέσσερις εβδομάδες) αλλά το γκρουπ κέρδισε και βραβείο Grammy (Best Rhythm & Blues Vocal Performance). 
Το "Βack To Life" καθιέρωσε τους παραγωγούς του στο μουσικό στερέωμα και αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά τραγούδια των '80s, που προϊδέασαν για τον ήχο των αρχών της δεκαετίας του '90. 

7) GUNS N' ROSES - "SWEET CHILD OF MINE"
Oι GunsN' Roses σχηματίστηκαν το 1985 στο Los Angeles. To πρώτο τους άλμπουμ, "Appetite For Destruction" (1987) δεν καθόρισε απλά τη πορεία τους προς τη κορυφή, αλλά θεωρείται και από τα πιο εμβληματικά rock άλμπουμ της δεκαετίας του '80. 
Μέσα στα κορυφαία τραγούδια συγκαταλέγεται και το "Sweet Child Of Mine" που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1988 ως το τρίτο single του άλμπουμ. Η αποδοχή του κοινού το έφερε στη κορυφή του chart των ΗΠΑ για δυο εβδομάδες (το μοναδικό τους Νο 1 στις ΗΠΑ). Στη Μ. Βρετανία αρχικά έφτασε μέχρι το Νο 24, όμως με την επανακυκλοφορία του το 1989 ανέβηκε ως το Νο 6.
Mε το χαρακτηριστικό κιθαριστικό solo της εισαγωγής, από τον Slash και τη σταδιακή κορύφωση του Axl Rose στα φωνητικά, το "Sweet Child Of Mine" δικαίως θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα rock τραγούδια, τοποθετώντας τους Guns N' Roses στα σημαντικότερα συγκροτήματα. 

8) POLICE - "EVERY BREATH YOU TAKE"
H ιστορία των Police ξεκίνησε το 1977 στο Λονδίνο. Αν και τυπικά θεωρείται ως μια rock μπάντα, είχαν επιρροές και από άλλα μουσικά ρεύματα. Τον Ιούνιο του 1983 το συγκρότημα κυκλοφόρησε το άλμπουμ "Synchronicity". Σε αυτό υπάρχει και ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά τραγούδια των 80s, το "Every Breath You Take", που αποτέλεσε και τη μεγαλύτερη επιτυχία των Police. 
To single ανέβηκε στο Νο 1 της Μ. Βρετανίας για τέσσερις εβδομάδες και στο Νο 1 των ΗΠΑ για οκτώ εβδομάδες. Επιπλέον χάρισε στο συγκρότημα δυο βραβεία Grammy (Best Pop Vocal Performance & Best New Song of the Year). H σύνθεση του τραγουδιού ήταν του Sting και είναι ίσως το πλέον αναγνωρίσιμο των Police. 

9) M/A/R/R/S - "PUMP UP THE VOLUME"
Oι Μ/A/R/R/S ήταν ένα βραχύβιο βρετανικό σχήμα, που προέκυψε το 1987 από τη συνεργασία δυο συγκροτημάτων της δισκογραφικής εταιρίας 4AD. Tων A.R. KANE και των Colourbox. Aποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν η κυκλοφορία ενός μόνο single, το οποίο όμως επέδρασε καθοριστικά στη χορευτική μουσική. Το "Pump Up The Volume" ήταν από τα πρώτα house κομμάτια που γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία διεθνώς. Χρησιμοποιώντας ήχους από παλιότερες ηχογραφήσεις άλλων καλλιτεχνών (samples), και τη συμβολή δυο d.j, των C.J Mackintosh & Dave Dorrell το κομμάτι ανεβαίνει στη κορυφή του UK chart για δυο εβδομάδες τον Οκτώβριο του 1987. Στις ΗΠΑ πάει μέχρι το Νο 13 (Νο 1 στο US Dance Club Chart) ενώ μεγάλη επιτυχία γίνεται και σε πολλές άλλες χώρες. 

10) GEORGE MICHAEL - "CARELESS WHISPER"
To "Careless Whisper" ήταν η πρώτη solo επιτυχία του George Michael, σε μια εποχή που ακόμα ήταν μέλος των Wham!, μαζί με τον Andrew Ridgeley (με τον οποίο μοιράζεται τη σύνθεση του τραγουδιού). Κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1984 και έγινε μεγάλη επιτυχία και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, ανεβαίνοντας στη κορυφή του βρετανικού και του αμερικάνικου chart. Η μπαλάντα με το περίφημο σόλο σαξόφωνο, έδειχνε τη στροφή του G. Michael προς ένα πιο ώριμο ύφος που θα τον έχριζε ως έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της pop τη δεκαετία του '80 αλλά και του '90. 

Φυσικά η λίστα δε θα μπορούσε να είναι πλήρης χωρίς τη παρουσία της Μadonna. Ειδικά όταν αναφερόμαστε στα 80s, τη δεκαετία που ανέδειξε αυτό το φαινόμενο της pop μουσικής.
Aπό τις δεκάδες επιτυχίες εκείνης της περιόδου θα επιλέξω το "Like A Prayer" του 1989. Το τραγούδι κυκλοφόρησε τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς ως το πρώτο single του ομώνυμου άλμπουμ. Εδώ η Madonna χρησιμοποίησε ένα πιο μελωδικό ύφος σε σχέση με προηγούμενες δουλειές της, ενώ έντονη κριτική δέχθηκε το video clip του τραγουδιού κερδίζοντας και την ανάλογη δημοσιότητα.
Πήγε στο Νο 1 των ΗΠΑ για 3 εβδομάδες και στο Νο 1 της Αγγλίας πάλι για τρεις εβδομάδες.


Billy.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου