Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Μυωπική υποκρισία.

Ξαναβάζω τη γνωστή (πλέον) φωτογραφία του Κ. Μπαλάφα με αφορμή το γεγονός ότι σε  μερικούς δεν άρεσε. Αυτό βέβαια -το να μη τους αρέσει η φωτογραφία- είναι θεμιτό. Εκεί που χωλαίνει το πράγμα είναι το γιατί δεν τους άρεσε!
Είναι, λέει, πλαστή η εικόνα που δείχνει, διότι, εκείνη την εποχή (1960) υπήρχε μετανάστευση, φτώχεια ενώ τότε  δεν ήταν και τόσο αθώα τα πράγματα, διότι υπήρχαν και σκάνδαλα και λαμογιές, όπως και σήμερα! Ειλικρινά, οι υπερβολές που χρησιμοποιήθηκαν από ορισμένους στο διαδίκτυο για να

εξωραΐσουν εκείνη την εποχή σε σχέση με το παρόν, δεν δικαιολογούν την όποια απόπειρα ακύρωσης μιας όμορφης, αστικής, εικόνας του 1960. Ναι, κύριοι η εικόνα είναι αληθινή... είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι, είναι μια εικόνα λαμπερή, χρωματιστή την οποία δυστυχώς δε ζήσαμε φέτος. Το πλήθος του κόσμου που βλέπουμε να υπάρχει στους δρόμους του 1960, ΔΕΝ υπήρχε το 2012 (προφανώς η μεγάλη πλειοψηφία επισκεπτόταν τα ασφαλή και καθαρά mall) και ο στολισμός ήταν μίζερος ως ανύπαρκτος. 
Φυσικά μπορώ να δεχτώ ότι αυτή η φωτογραφία δείχνει μία μόνο πλευρά της ελληνικής πραγματικότητας του '60. Τη λαμπερή και φωτεινή. Γιατί άραγε αυτό ενοχλεί κάποιους και προσπαθούν να μας πείσουν ότι αυτό που βλέπουμε δεν υπήρξε? Επειδή υπήρχε και η φτώχεια? Έτερον εκάτερον!!!
Ορίστε μια φωτογραφία του 2013. Όλα φαίνονται ωραία καθαρά και τακτοποιημένα και ο κόσμος απολαμβάνει τη βόλτα του. Και όμως, επειδή η φωτογραφία είναι δική μου, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι την ώρα της λήψης στα 10 μέτρα από μένα, 4 ή 5 άτομα έκαναν χρήση ναρκωτικών (ναι, δίπλα από τη Βιβλιοθήκη στο φως της ημέρας), άστεγοι "στολίζουν" ουκ ολίγα κεντρικά σημεία της πόλης (ακόμα και μέσα σε αστραφτερές εμπορικές στοές) ενώ η καθαριότητα δεν είναι και στα καλύτερά της. Άρα, η φωτογραφία μου είναι πλαστή και δεν υπάρχει! ΟΚ! Άλλη φορά θα βάλω στο κάδρο ΚΑΙ τους ναρκομανείς για να αποτυπώνει τη πραγματικότητα. 
Ας σοβαρευτούν λοιπόν ορισμένοι. Επιχειρήματα του τύπου "χρησιμοποίησαν τη φωτογραφία ακροδεξιοί για να μας πείσουν για τα σημερινά μας χάλια, ενώ ο Μπαλάφας ήταν αριστερός" (!!!!!) μόνο γέλια (ή κλαματα) μπορούν να φέρουν. 
 Κύριοι, μια εικόνα, χίλιες λέξεις!!!!  Και εδώ η εικόνα είναι όμορφη. Δε δείχνει παιδάκια χωρίς παπούτσια, ταλαιπωρημένους άνεργους να περιμένουν μια θέση για τη ξενιτιά ή λασπωμένους δρόμους με προσφυγικές παράγκες ολούθε. ΝΑΙ...υπήρχαν και αυτά. Υπήρχε η "συνοικία το όνειρο".
Αλλά υπήρχαν και οι όμορφες εικόνες. Έτσι είναι. Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις (παντού και πάντα). Απλά καταλάβαμε ότι σε ορισμένους αρέσει μόνο η μία. Δε πειράζει.... ξύδι κύριοι.

Βilly.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου