Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Πάρκα & πλατείες των Αμπελοκήπων

Πλατεία Κανελλοπούλου: Πήρε αυτό το όνομα το 1995, επί δημαρχίας Δ. Αβραμόπουλου. Δε ξέρω αν το χρησιμοποιεί κανένας, μάλλον έχει επικρατήσει το "πλατεία Μετρό Πανόρμου" εφόσον εκεί βρίσκεται η ομώνυμη στάση του Μετρό. Μετά τη κατασκευή του Μετρό η πλατεία αναμορφώθηκε.

Πλατεία Χαιρόπουλου (αριστερά): Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Κώστα Χαιρόπουλου (1871-1935). Είχε σπουδάσει νομικά, αλλά ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και ήταν αρχισυντάκτης της εφημερίδας ΣΚΡΙΠ και αργότερα εκδότης βιβλίων και ιδρυτής της (Βενιζελικής) εφημερίδας "Χρόνος".

Σοφίας Βέμπο (δεξιά): Δημιουργήθηκε το 1987 επί δημαρχίας Μ. Έβερτ. Πιο πριν ήταν σε άθλια κατάσταση, ενώ εκεί βρίσκεται και ένα γήπεδο μπάσκετ. Η μεταλλική προτομή της Βέμπο τοποθετήθηκε το 1996 επί Αβραμόπουλου. Δυστυχώς έχει γίνει πολύχρωμη από τα σπρέυ.

Πλατεία Λορέντζου Μαβίλη: Η πλατεία Μαβίλη βρίσκεται κοντά στην Αμερικάνικη πρεσβεία και περιβάλλεται από τη Λ. Βας. Σοφίας, τη οδό Δημ. Σούτσου και την οδό Δορυλαίου.
Διαμορφώθηκε προπολεμικά και λόγω προσφυγικών κατοικιών του οργανισμού «Στέγη Πατρίδος», εκεί γύρω, αυτό ήταν και το όνομά της παλιότερα.
Μετονομάστηκε σε «Λορέντζου Μαβίλη» στις 29 Νοεμβρίου 1938, με τελετή μαζί με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Έλληνα ποιητή. Η προτομή είναι έργο του γλύπτη Πέτρου Ι. Ρούμπου.

Πλατεία Έλενας Βενιζέλου: Απέναντι από το ομώνυμο μαιευτήριο, περικλείεται από τις οδούς, Χ. Βουρνάζου - Έλενας. Βενιζέλου & Π. Κυριακού. Διαμορφώθηκε τη δεκαετία του '50.


Πάρκο ΚΑΠΑΨ: Ο χώρος διαμορφώθηκε πρόσφατα, μόλις το 2006. Πρόκειται για την έκταση από το πρώην ίδρυμα ΚΑΠΑΨ (Κέντρο ΑΠοκατάστασης Αναπήρων Ψυχικού). Διαθέτει χωμάτινους διαδρόμους με μερικά παγκάκια και παιδική χαρά.


Πλατεία Λακωνίας: Βρίσκεται επί της Λ. Ριανκούρ και πρώτη φορά που διαμορφώθηκε σε πλατεία ήταν το 1958. Μέχρι και τη δεκαετία του '80 μπροστά απο τη πλατεία υπήρχε ο σταθμός λεωφορείων της γραμμής "Ζωοδόχου Πηγής-Αγ.Δημήτριος". Πρόσφατα (το 2004) έγινε ανάπλαση.


Άλσος Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης: Πρωτοδιαμορφώθηκε πριν το πόλεμο, το 1939 από τον Διοικ. Πρωτ. Κων. Κοτζιά, μέσα σε μια νύχτα (γι'αυτό έμεινε γνωστό ως άλσος της μιας νυκτός). Αρχικά είχε μεγαλυτερη έκταση, αργότερα μίκρυνε λόγω απαλλοτριώσεων για τη διαπλάτυνση των λεωφόρων που διέρχονται το άλσος (Αλεξάνδρας & Βασ. Σοφίας.) Την ονομασία "Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης" την πήρε επί δημαρχίας Μ. Έβερτ.


Billy.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου