Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Sade

Σαν σήμερα, στις 16 Ιανουαρίου 1959, γεννήθηκε η γνωστή τραγουδίστρια Sade. Το πραγματικό της όνομα είναι Helen Folasade Adu. Το πρώτο της album κυκλοφόρησε το 1984, όταν υπόγραψε στη δισκογραφική εταιρία Epic, με τίτλο "Diamond Life". Σ'αυτόν το δίσκο περιέχεται και το "Your Love Is King" που αποτελεί και τη μεγαλύτερή της επιτυχία στη Μ. Βρετανία, ως σήμερα (UK chart #6). 
Aκολουθεί μια σειρά από albums ενώ δε λείπουν και οι τιμητικές διακρίσεις. Τέσσερα Grammy Awards (το 1985 κέρδισε το Grammy στη κατηγορία Best New Artist), καθώς και το BRIT Award για το καλύτερο album, το 1985. Επίσης κέρδισε στα American Music Awards, το 2002, στη κατηγορία Favorite Adult Contemporary Album.
O πατέρας της Sade Adu ήταν από τη Νιγηρία (όπου και γεννήθηκε η ίδια), πανεπιστημιακός καθηγητής οικονομικών. Η μητέρα της ήταν Αγγλίδα, νοσοκόμα στο επάγγελμα. Αρχικά σπούδασε μόδα στο St. Martin's School of Art. Εκτός από ερμηνεύτρια, ήταν και συνθέτης. Πολλές από τις επιτυχίες της έχει γράψει η ίδια, μαζί με μέλη από τη μπάντα της. Άλλωστε το όνομα Sade ουσιαστικά αφορά το group που, εκτός από την ίδια, αποτελείται από άλλους τρείς. Τον Stewart Matthewman  (σαξόφωνο), τον Paul Denman (μπάσο) και τον Andrew Hale (Keyboards).


Βilly.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου