Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Tα μυστικά του Πενταγώνου.

Στις 15 Ιανουαρίου 1943 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του νέου στρατιωτικού αρχηγείου του αμερικανικού Υπουργείου Πολέμου (σήμερα Υπουργείο Αμύνης) στο Arlington της Virginia.
Το τεράστιο συγκρότημα, γνωστό ως Πεντάγωνο, κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει περίπου 30.000 υπάλληλους του τομέα άμυνας επιφορτισμένους στο να βοηθήσουν τις ΗΠΑ να κερδίσουν τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Με περισσότερα από 17 μίλια διαδρόμων, παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια γραφείων στο κόσμο.
O θεμέλιος λίθος τέθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1941. Διάφορες τοποθεσίες ήταν υποψήφιες για τη κατασκευή του, με επικρατούσα μια έκταση ανατολικά του νεκροταφείου του Arlington, γνωστή και ως Arlington Farms. Όμως γρήγορα η ιδέα εγκαταλείφθηκε μετά από ανησυχίες σχετικά με τη τοποθέτηση ενός στρατιωτικού συγκροτήματος τόσο κοντά σε έναν εθνικό ιερό χώρο (το στρατιωτικό νεκροταφείο του Arlington είχε δημιουργηθεί κατά τον αμερικανικό εμφύλιο). Όμως η έκταση Arlington Farms οριζόταν από δρόμους που σχημάτιζαν ένα ασύνηθες πενταγωνικό σχήμα.
Τελικά ο Πρόεδρος Roosevelt επέλεξε σαν τοποθεσία την έκταση του παλιού αεροδρομίου Hoover Field, όμως ήταν πολύ αργά για να δημιουργηθούν νέα σχέδια του κτιρίου. Έτσι διατηρήθηκε το πενταγωνικό σχήμα, απλά η κάθε πλευρά απέκτησε μια πιο κανονική γραμμή.
Αρχιτέκτονας του κτιρίου είναι ο George Bergstrom. Το Πεντάγωνο ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Εργάζονταν περί τους 15.000 ανθρώπους σε τρείς βάρδιες στο 24ωρο για τη κατασκευή του. Οι ανάγκες που υπήρχαν για χώρους γραφείων ήταν τόσο μεγάλες, που οι πρώτοι υπάλληλοι άρχισαν να εργάζονται, πριν ακόμα το κτίριο ολοκληρωθεί. Υπολογίζεται ότι υπό κανονικές συνθήκες θα χρειάζονταν τέσσερα χρόνια για τη κατασκευή του, όμως τελικά αυτό έγινε σε μόλις 16 μήνες! Πάντως, ενώ αρχικά ο προϋπολογισμός του έργου προέβλεπε κόστος $35 εκατομμύρια,  σύμφωνα με αναφορά του Υπουργείου Πολέμου κόστισε $63 εκατ. Αργότερα υπολογίστηκε ότι στη πραγματικότητα πρέπει να στοίχισε πάνω από $80 εκατ.!
Το Πεντάγωνο λίγο μετά την αποπεράτωσή του, το 1943, από το χώρο του πάρκινγκ της νότιας πλευράς.

To κτίριο του Πενταγώνου είναι τόσο μεγάλο που οι γραφειακοί του χώροι καταλαμβάνουν σχεδόν τη διπλάσια έκταση από αυτούς του Empire State Building. Η κεντρική πλάζα που σχηματίζεται στο κτίριο ονομάζεται (ανεπίσημα) "ground zero" (σημείο μηδέν) και έχει έκταση 20.000 τ.μ.  
Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, ακριβώς 60 χρόνια από τη θεμελίωσή του, το Πεντάγωνο δέχτηκε πλήγμα όταν εσκεμμένα συνετρίβη αεροσκάφος πάνω στο κτίριο . Επρόκειτο για το αεροπλάνο της πτήσης 77 της American Airlines που είχε καταληφθεί από αεροπειρατές-τρομοκράτες.  Εκείνη την εποχή γίνονταν εργασίες ανακαίνισης.

Billy.
(Πηγές: history.com / visitingdc.com / greatbuildings.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου