Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

50 χρόνια Χίλτον Αθηνών (1963-2013)

Η ιστορία του Χίλτον Αθηνών ξεκινάει όταν, στις αρχές του 1957, η τότε κυβέρνηση αποδέχεται τη πρόταση του εφοπλιστή Απόστολου Πεζά, καθώς και του Κόνραντ Χίλτον για την ανέγερση ενός μεγάλου πολυτελούς ξενοδοχείου στην Αθήνα. Λίγους μήνες αργότερα η Κυβερνητική Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε τη παραχώρηση στον κ. Πεζά, έκτασης 16.000 πήχεων αντί 750.000 δολαρίων. Επρόκειτο για το οικόπεδο επί των οδών Βασ. Σοφίας και Βασ. Κωνσταντίνου. Σε εκείνον το χώρο φιλοξενούνταν έως τότε στρατιωτικές υπηρεσίες (υλικό πολέμου) οι οποίες θα μεταφέρονταν αλλού.
Θα ήταν το πρώτο μεγάλης κλίμακας κτιριακό έργο, στη μεταπολεμική Ελλάδα. Ένα έργο που στόχο είχε την αναβάθμιση του τουρισμού μας. 
Αρχιτέκτονες του ξενοδοχείου οι Εμμ. Βουρέκας, Πρ. Βασιλειάδης και Σπ. Στάικος οι οποίοι συνεργάστηκαν με Αμερικανούς τεχνικούς συμβούλους.
Το Athens Hilton υπό κατασκευή.

Τις προσόψεις του Χίλτον ανέλαβε να διακοσμήσει, σε λευκό μάρμαρο, ο διακεκριμένος καλλιτέχνης Γιάννης Μόραλης.
Την εποχή εκείνη, αποτελούσε το μεγαλύτερο ξενοδοχειακό συγκρότημα στα Βαλκάνια. 
Η κατασκευή του στοίχισε 420 εκατομμύρια δραχμές (ή 14 εκατ. δολάρια). Χρησιμοποιήθηκαν 33.000 κυβικά μέτρα σκυροδέματος για την αποπεράτωσή του.
Η ιδιοκτησία του Χίλτον ανήκε στην "Α.Ε. Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Ιονική" (η οποία και χρηματοδότησε το έργο, οπότε πήρε τη κυριότητα των μετοχών, το 1960, από την "Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις ΠΕΖΑ Α.Ε") με πρόεδρο τον Στρατή Ανδρεάδη, και την εμπορική εκμετάλλευση είχε ο διεθνής ξενοδοχειακός όμιλος Hilton, με διευθυντή τον P. Jaquillard.
To πολυτελές ξενοδοχείο ξεκίνησε να λειτουργεί στις 17 Μαρτίου 1963. Τα επίσημα εγκαίνια, όμως, έγιναν τη Κυριακή 21 Απριλίου 1963. Όλη η πολιτική και πολειτιακή ηγεσία έδωσε το παρόν, ενώ εκεί βρισκόταν και ο ίδιος ο Κ. Χίλτον. Το Athens Hilton ήταν ένα μόνο από τα νέα ξενοδοχεία του διεθνούς ομίλου που εγκαινιάζονταν εκείνη τη περίοδο. Λίγες μέρες πριν, στις 17 Απριλίου είχαν γίνει τα εκαίνια του Hilton στο Λονδίνο. 

Ο καλλιτέχνης Γ. Μόραλης μπροστά στο υπό κατασκευή Χίλτον.

Φυσικά το νέο απόκτημα διέθετε όλες τις ανέσεις. Καταστήματα των μεγαλύτερων αεροπορικών εταιριών, τράπεζες, κοσμηματοπωλεία, μπουτίκ, βιβλιοπωλεία και φυσικά κομμωτήριο γυναικών αλλά και κουρείο ανδρών στεγάζονταν μεταξύ άλλων στο Athens Hilton. Επίσης διέθετε αίθουσες εκδηλώσεων, όπως την αίθουσα χορού "Τερψιχόρη" (μεγάλης χωρητικότητας), χώρους εστίασης ("Ατενέ Σούπερ Κλαμπ", "Βυζαντινόν" κ.α.) και βέβαια μπαρ με χαρακτηριστικό τον "Γαλαξία" στην οροφή του κτιρίου.
Το 12ώροφο Χίλτον διέθετε 480 δωμάτια συνολικά, όλα κλιματιζόμενα.
Τη περίοδο πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 (Νοέμβριος 2001-2003), το Χίλτον Αθηνών ανακαινίστηκε αλλά και επεκτάθηκε. Έτσι απέκτησε νέα πτέρυγα αυξάνοντας και τον αριθμό των δωματίων του. Την αρχιτεκτονική μελέτη έκαναν το Γραφείο Μελετών Α. Ν. Τομπάζη ΕΠΕ & ΑΕΤΕΡ-Χ. Κ. Μπουγαδέλλης.
Kατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων αποτέλεσε το επίσημο ξενοδοχείο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Το Χίλτον Αθηνών, παρά τις αρχικές αντιδράσεις που είχε ξεσηκώσει λόγω της μεγάλης του κλίμακας, αποτελεί σήμερα, 50 χρόνια μετά την ανέγερσή του, αναπόσπαστο κομμάτι της εικόνας αυτής της πόλης και σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημά της.
Το Χίλτον Αθηνών σήμερα.

Billy
(Aρχείο Billy Files)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου