Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Ιστορίες Αμπελοκήπων (Νο 4)

Στη φωτό φαίνεται το κατάστημα "Ράδιο Κωστάρα", ένα από τα καταστήματα που στεγάζονταν στο κτίριο που κατασκευάστηκε στη θέση της βίλλας Θων μετά το 1944.
Τα 2 αδέλφια Κωστάρα ξεκίνησαν με αυτό το κατάστημα ηλεκτρικών & επίπλων στις αρχές της δεκαετίας του '60, ενώ από το 1970 στράφηκαν αποκλειστικά στη πώληση επίπλων.
Το όνομα "Κωστάρας" όμως έγινε πολύ γνωστό σαν εστιατόριο αργότερα. Το 1980 λοιπόν μετατρέπεται σε εστιατόριο και μάλιστα αρκετά καλό (είχα φάει μερικές φορές εκεί). Ήταν και γνωστό σημείο συνάντησης. Κλασσική η ατάκα "ραντεβού στου Κωστάρα", δηλαδή ακριβώς στη γωνία Κηφισίας και Αλεξάνδρας.

 Η πλατεία Μαβίλη βρίσκεται παραπλεύρως της Αμερικάνικης πρεσβείας και περιβάλλεται από τη Λ. Βας. Σοφίας, τη οδό Δημ. Σούτσου και την οδό Δορυλαίου.
Διαμορφώθηκε προπολεμικά και λόγω προσφυγικών κατοικιών του οργανισμού «Στέγη Πατρίδος», εκεί γύρω, αυτό ήταν και το όνομά της παλιότερα.
Μετονομάστηκε σε «Λορέντζου Μαβίλη» στις 29 Νοεμβρίου 1938, με τελετή μαζί με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Έλληνα ποιητή. Η προτομή είναι έργο του γλύπτη Πέτρου Ι. Ρούμπου.
Εκεί υπήρχαν και διάφορα μικρομάγαζα που εξυπηρετούσαν και τους στρατιώτες του 1ο και 34ο Συντάγματος, τα οποία υπήρχαν στο χώρο από το πάρκο Βενιζέλου μέχρι εκεί που είναι σήμερα η Αμερικάνικη πρεσβεία..
Σήμερα η τριγωνική πλατεία αποτελεί στέκι για πολλούς εξ’αιτίας των διαφόρων bars. Eπίσης εκεί βρίσκεται η καντίνα με το διάσημο «βρώμικο» που κάθε Σ/Κ γίνεται πανικός!

Billy.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου