Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Kινηματογράφος ΑΘΗΝΑΙΟΝ.

(Photo - Billy)

Το Αθήναιον είναι ένας από τους κινηματογράφους των Αμπελοκήπων, που μετράει πολλά χρόνια ζωής. Βρίσκεται επί της λεωφόρου Βασ.Σοφίας (αρ. 124). 
Στις 22 Οκτωβρίου 1960 δημοσιεύεται η διαφημιστική καταχώρηση που ενημερώνει το κοινό : "O πρωτοπόρος κινηματογράφος των Αθηνών 'ΑΘΗΝΑΙΟΝ' στην υπηρεσία των Αθηναίων από αύριο 23 Οκτωβρίου 1960".
Σύμφωνα με την ίδια καταχώρηση χρειάστηκαν 18 μήνες προετοιμασίας που "απέδωσαν ένα αληθινό αρχιτεκτονικό αριστούργημα", ενώ βλέπουμε ότι η πρώτη ταινία που προβλήθηκε στη μεγάλη οθόνη του Αθήναιον ήταν το "Rat Race" (ελλ. τίτλος "Το Χρήμα Δεν Είναι Θεός") με τον Tony Curtis.
Τότε λοιπόν ξεκινάει η ιστορία του Αθήναιον. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθερία" στις 27/10/1960, η αίθουσα "είναι 1.200 θέσεων οι οποίες κατανέμονται εις μεν την πλατείαν περί τις 800, οι δε τον εξώστην περί τις 400".
Θετικά τα σχόλια για την αισθητική, την ακουστική αλλά και την ευρυχωρία της νέας αίθουσας.
Ιδιοκτήτης του Αθήναιον ο κ. Σάββας Πυλαρινός (διευθυντής της εταιρίας "Σάββας Φιλμς")
Η δεύτερη ταινία που προβλήθηκε εκεί ήταν το "Visit To A Small Planet" με τον γνωστό κωμικό Jerry Lewis (ελλ. τίτλος "Ο Τζέρρυ Ληούϊς στον Κόσμο των Πλανητών" [η ορθογραφία όπως κυκλοφόρησε]- Α' προβολή στις 31/10/1960). Έκτοτε από το Αθήναιον έχουν παρελάσει πολλές από τις πιο επιτυχημένες ταινίες του κινηματογράφου και χιλιάδες κόσμου, πολλές φορές με απίστευτες ουρές μέχρι το οδόστρωμα της Βασ. Σοφίας, με σκοπό το "μαγικό" χαρτάκι. Φυσικά, συνεχίζει να μας συντροφεύει (με δύο αίθουσες εδώ και κάποια χρόνια) και ελπίζω να το κάνει για πάρα πολλά χρόνια ακόμα. 

Billy
(Aρχείο Billy Files)

1 σχόλιο: