Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Νίκος Βαλσαμάκης - Αρχιτέκτονας


Ο Νίκος Βαλσαμάκης γεννήθηκε στην Αθήνα  το 1924 και σπούδασε στην Αρχιτεκτονική σχολή του Ε.Μ.Π., απ’ όπου αποφοίτησε το 1953.
Ήδη, όμως, ένα από τα γνωστά έργα του ολοκληρώθηκε πριν να αποφοιτήσει, το 1951. Πρόκειται για τη πολυκατοικία της οδού Σεμιτέλου.
Ο Βαλσαμάκης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες του μοντέρνου κινήματος, που δραστηριοποιήθηκαν μετά το πόλεμο στη χώρα μας.
Οι πολυκατοικίες του χαρακτηρίζονταν από την κατασκευαστική-τυπολογική ανανέωση, ενώ μορφολογικά έδειχναν να καταφέρνουν επιτυχώς να ξεφύγουν από την γενικότερη αδιαφορία για τον κτιριολογικό τύπο της πολυκατοικίας.
Χαρακτηριστικό έργο του Βαλσαμάκη είναι και το ξενοδοχείο «Αμαλία» (1957), ένα λιτό, σύγχρονο για την εποχή του κτίριο επενδυμένο εξωτερικά με λευκό μάρμαρο.
Απο ξενοδοχεία έκτισε άλλες τέσσερις αντίστοιχες μονάδες στην ύπαιθρο: στους Δελφούς (1963), την Oλυμπία (1976-79), το Ναύπλιο (1980-83), και την Καλαμπάκα.
Επίσης δημιούργησε κτίρια γραφείων (γνωστό αυτό στη πλ. Καπνικαρέας, του 1960)
και κατοικίες. Σ’αυτές ξεχωριστή θέση κατέχει η οικία Λαναρά στην Ανάβυσσο, του 1961.Στατικές λύσεις που επιτρέπουν πολύ λεπτές πλάκες μπετόν, εντυπωσιακοί πρόβολοι με φέροντα μεταλλικά υποστυλώματα και μία εξαιρετική αίσθηση «συνέχειας» μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, συνθέτουν ένα εξαιρετικά μοντέρνο, μινιμαλιστικό έργο.

Οικία Λαναρά-1961

Την ίδια εποχή  ο αρχιτέκτονας ασχολείται και με την οικία του στη Φιλοθέη που, ακολουθώντας την ίδια κατασκευαστική λογική, αποτελεί άλλο ένα πολύ σημαντικό δείγμα του (άλλωστε η κατοικία του στη Φιλοθέη περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Εκατό κατοικίες εκατό ευρωπαίων αρχιτεκτόνων του 20ού αιώνα», που έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Taschen).

 Οικία Βαλσαμάκη - Φιλοθέη.
Ο Βαλσαμάκης είναι επίσης υπεύθυνος και για το κεντρικό κατάστημα της τράπεζας Πίστεως (Alpha Bank) στην οδό Σταδίου.
Εχει αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα στην 5η Διεθνή Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, το 1994, και στην 5η Διεθνή Τριενάλε του Βελιγραδίου, το 1997. Το έργο του γενικότερα έχει αντιπροσωπεύσει την ελληνική αρχιτεκτονική σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το κέντρικό κατάστημα της Τράπεζας Πίστεως. δεκ. ΄80
 
Ο Νίκος Βαλσαμάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου