Ο Αλέξανδρος Τομπάζης γεννήθηκε στις Ινδίες το 1939 και έζησε στις Ινδίες, στην Αγγλία και τελικά στην Ελλάδα. Σπούδασε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου απ’ όπου αποφοίτησε το 1962 αριστούχος. Αμέσως μετά (1963-1965) δίδαξε ως επιμελητής στο ΕΜΠ στην έδρα των Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων.
Ήδη από το 1963 διατηρεί στην Αθήνα Γραφείο Μελετών, αναλαμβάνοντας μελέτες για έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ασχολήθηκε από νωρίς με τη μελέτη και δημιουργία βιοκλιματικών κτιρίων .
Ένα χαρακτηριστικό του έργο αυτόνομου κτιρίου είναι το εξοχικό σπίτι στη Τράπεζα Αιγιαλείας με την ονομασία «Ήλιος 1» ήδη στα τέλη της δεκαετίας του ’70.
Εξοχική κατοικία Ήλιος 1 |
Άλλο γνωστό βιοκλιματικό κτίριο του Α. Τομπάζη, αρκετά χρόνια αργότερα, αποτελεί το κτίριο γραφείων της Άβαξ Α.Ε. (1998).
Ο σχεδιασμός του περιλαμβάνει αρχές και τεχνικές βιοκλιματικού σχεδιασμού, οι οποίες καλύπτουν μέρος των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου και δημιουργούν ένα ευχάριστο και άνετο περιβάλλον για τους χρήστες του. Οι περσίδες του κτιρίου περιστρέφονται περί κατακόρυφου άξονα, έτσι ώστε ο ηλιασμός και η σκίαση να εναλλάσσονται απόλυτα ελεγχόμενα.
Επίσης είναι υπεύθυνος για το ηλιακό χωριό στη Πεύκη.
Κτίριο Άβαξ. |
Άλλα έργα του, το υπουργείο Μεταφορών, το δημαρχείο Κηφισιάς, το γυάλινο κτίριο γραφείων της ΕΤΕΒΑ (1976) και φυσικά το συγκρότημα κατοικιών Δίφρος (1975).
Το τελευταίο αποτελείται από 4 παράλληλες συστοιχίες διαμπερών διαμερισμάτων που συνδέονται μεταξύ τους με πυρήνες κατακόρυφης κυκλοφορίας. Η μορφή του υποδηλώνει σαφείς καταβολές από τον κυτταρικό μεταβολισμό των Ιαπώνων.
Τέλος, άξιο αναφοράς το έργο του ναού της Αγίας Τριάδος στη Fatima, στη Πορτογαλία (2007).
Ο Αλέξανδρος Τομπάζης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες των τελευταίων δεκαετιών.
Kτίριο ΕΤΕΒΑ |
Κτίριο γραφείων, Λ. Αλεξάνδρας (φωτό-Billy) |
Ναός Αγίας Τριάδος, Fatima. |
Συγκρότημα κατοικιών Δίφρος (φωτό- Billy) |
Κέντρο Αθήνας "AΝΑΠΛΑΣΕΙΣ" ΠΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ: in "Post Mortem"
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΟΛΓΟΘΑΣ εως το ΣτΕ & ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΛΗΘΕΙΕΣ.
Στην ΗΜΙΤΕΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ που μας παρέδωσε το Ελληνικό Κράτος, ως φαίνεται με μια απλή ματιά απαντούμε:
"{Παρεδόθη}" καθυστερημένα τουλάχιστον κατά 1+1/2 έτος.
Αντί για Οικολογικού τύπου Ανάπλαση Πάρκου, είδαμε την κατασκευή - ενταφιασμό συνόλου κυβικών μέτρων όγκου μπετόν 6.000 κυβ.μ, δηλαδή όγκου μπετόν ισοδύναμου με τον όγκο μπετόν "6" 6όροφων πολυκατοικιών μέσα ............σε δασική έκταση.!!!
Ο αρχικός προυπολογισμός στις τεράστιες πινακίδες 9,150.000 $ Ευρώ ( το έτος 2006 ) + 400.000 $Ευρώ με το νέο εγκριθέν κονδύλι για αποκατάσταση ΠΟΙΩΝ φθορών ? στην πλ.Πρωτομαγιάς + τις τυχόν αναθεωρήσεις, δεν προσέφερε τίποτα το ουσιώδες στο Πάρκο και τούτο διότι : ανύπαρκτες τουαλέττες, υπαρκτές οι χημικές και αρωματικές, μη αναπλασθέν κτίριο Αλσους - Οικονομίδη, μή αναπλασθέν κτίριο Green Park, ανυπαρξία φύτευσης δένδρων υψηλής οροφής και ΜΗ αναμόχλευση διάστρωση υγειούς χώματος. Σύμφωνα με τα έγγραφα των πρώην κων. Δασάρχη - Περιφερειάρχη η κεντρική πλατεία πλησίον πρώην περιπτέρου είναι αυθαίρετη (και οχι μόνο) !
{ έγγραφα οικ.693/03/04/2009 - 699/07/04/2009 Γενικής Δνσης Περιφέρειας / Δνσης Δασών Αθηνών: Δασάρχης, με θέμα: Απόφαση Κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών σε δασική αναδασωτέα έκταση }.....,
H σφράγιση γής εδάφους από μή πορώδη υλικά και τα εκτεταμένα ιχνη οικοδομικών κατασκευών σε δασική έκταση 1/4 της συνολικής των 235 στρεμμ.του Πάρκου, τουλάχιστον 60 στρεμμ.{επιμέτρηση ειδικών επιστημόνων}, παρεμποδίζει ως τούτο γίνεται κατανοητό την διύγρανση και "πνίγει" την διαπνοή του εδάφους, τουτέστιν είναι ολωσδιόλου ΑντιΒιοκλιματική - ΑντίΟικολογική.!!!!!!!!!
Όλα τούτα σε ευθεία αντίφαση με ότι αναγράφεται στην αναρτηθείσα πινακίδα της "τσιμεντένιας μάντρας" πλησίον του μνημείου της Αθηνάς των κων Μπέη - Γεννηματά.....και ότι: το Εργον
της Αναπλάσεως εν έτει Δεκ.2010............Ολοκληρώθηκε.!!!!!
συνεχ..............
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφή