Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Αστικά Σύμβολα (# 03)

Βουλή των Ελλήνων


Το επιβλητικό κτήριο της Βουλής των Ελλήνων έχει μακρά ιστορία.
Αρχικά Ανάκτορα του Όθωνα και του Γεωργίου, μετατράπηκε έναν αιώνα μετά την κατασκευή του σε Κτήριο της Βουλής και της Γερουσίας.
. Πρόκειται για ένα έργο του αρχιτέκτονα Γκαίρτνερ (Friedrich von Gaertner), ο οποίος επίλεξε και την τοποθεσία που θα κτιζόταν το παλάτι.
Στις 6 Φεβρουαρίου 1836 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος.
Με σεβασμό στην κληρονομιά της αρχαίας Αθήνας και εδραιώνοντας τις αρχές της αναγέννησης του αστικού κλασικισμού, ο Γκαίρτνερ σχεδίασε ένα λιτό, λειτουργικό και συμπαγές κτήριο. Χαρακτηριστικό του είναι οι κίονες δωρικού ρυθμού που κοσμούν τις εισόδους του.
Οι πρώτοι βασιλείς, ο Όθωνας και η Αμαλία, εγκαταστάθηκαν στην νέα τους κατοικία στις 25 Ιουλίου 1843.
Ακριβώς δίπλα στο κτήριο των Ανακτόρων διαμορφώθηκε ο –τότε- Βασιλικός Κήπος, ο οποίος κάλυπτε την έκταση που έχει μέχρι και σήμερα.
Το ανάκτορο αποτελούνταν από το ισόγειο, δυο ορόφους και το υπόγειο. Ήταν έτσι σχεδιασμένο ώστε να είναι να είναι προσπελάσιμο από όλες τις πλευρές του.
Το 1922  εγκαταλείφθηκε οριστικά από τη βασιλική οικογένεια, ενώ συγχρόνως οι ιστορικές συγκυρίες το οδήγησαν σε νέες χρήσεις.
Με την απόφαση ανέγερσης του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη (1929-32), σε σχέδια του αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Λαζαρίδη, το 1928, άλλαξε η έως τότε πρόσοψη του κτηρίου σε σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο.
Το Νοέμβριο του 1929 η Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου, ύστερα από πολλές συζητήσεις στη Βουλή, αποφάσισε τη στέγασή της, μαζί με τη Γερουσία, στο κτήριο των Παλαιών Ανακτόρων.
Οι εργασίες για τη μετατροπή του κτηρίου σε Μέγαρο Βουλής και Γερουσίας σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή, αποτέλεσαν τη ριζικότερη επέμβαση σε αυτό μετά την αρχική κατασκευή του.
Αλλαγές στην εσωτερική διακόσμηση και τη διαρρύθμιση έγιναν προκειμένου να ανταποκριθεί το κτήριο στη νέα του, εντελώς διαφορετική, χρήση. Στο ισόγειο διαμορφώθηκαν χώροι γραφείων του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Βουλής και στον πρώτο όροφο των υπηρεσιών της Βουλής.
Από το 1935 έως σήμερα, στο κτήριο στεγάζεται η Βουλή των Ελλήνων

Τα Ανάκτορα (σημερινή Βουλή) το 1880.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου