Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

5 πράγματα που δε θα ξεπεραστούν ποτέ (και αγαπάμε).


1. The egg chair.
Σχεδιασμένη από τον Δανό σχεδιαστή και αρχιτέκτονα Arne Jacobsen το 1958, αυτή η καρέκλα σχεδιάστηκε για το Radisson SAS Royal Hotel στη Κοπεγχάγη.
Κατασκευάστηκε από την εταιρία επίπλων Republic of Fritz Hansen  σε περιορισμένο αριθμό , όχι μόνο για λόγους αποκλειστικότητας αλλά και γιατί ήταν ένα δύσκολο στη κατασκευή προϊόν.
Αυτό τη καθιστούσε και μια πολύ ακριβή καρέκλα.
Αν και λόγω της γοητείας που άσκησε ο σχεδιασμός της, κυκλοφόρησαν αρκετές απομιμήσεις, το 2008 κατασκευάστηκαν, ξανά, 999 τέτοιες αυθεντικές με την ευκαιρία των 50 ετών από την αρχική παρουσίαση.
 











Το Radisson SAS Royal Hotel στη Κοπεγχάγη, για το οποίο σχεδιάστηκε η egg chair.
Σχεδιασμένο και αυτό από τον Δανό σχεδιαστή και αρχιτέκτονα Arne Jacobsen! (πάνω αριστερά)

H egg chair στο lobby του Radisson SAS Royal Hotel. (δεξιά)










2. Technics SL 1200 Mk2 (Πικάπ).
 Γνωστό απλά και ως «Mk2». Παρουσιάστηκε το 1978 σαν αναβάθμιση του SL 1200 του 1972.
Αν και δεν κυκλοφόρησε αρχικά για επαγγελματική χρήση (αλλά σαν hi-fi), σύντομα έγινε το απόλυτο εργαλείο των επαγγελματιών dj σε clubs και ραδιόφωνα. Αυτό οφείλεται στα χαρακτηριστικά του, όπως την αυξημένη δυνατότητα απορρόφησης των κραδασμών, τον πλήρως ισορροπημένο βραχίονα, σύστημα start/stop του πλατό, direct drive motor, pitch control (για ρύθμιση -αυξομείωση- των bpm ενός κομματιού) κ.α.. που του προσέδιδαν την απαραίτητη αντοχή και αμεσότητα που ήταν αναγκαία σε έναν επαγγελματία.
Η επικράτηση του σαν πικάπ επαγγελματικής χρήσης ήταν απόλυτη, όχι μόνο πριν την εμφάνιση των επαγγελματικών cd players αλλά και παράλληλα με αυτά (άλλωστε το βινύλιο ήταν προσφιλές στους djs ακόμα και μετά την εμπορική κυριαρχία του cd). Μάλιστα η παραγωγή του «αναλογικού» Mk2 σε έναν ψηφιακό κόσμο σταμάτησε μόλις στα τέλη του 2010!
Κυκλοφόρησε σε πολλές παραλλαγές, είτε με τεχνικές αναβαθμίσεις είτε με αισθητικές διαφορές, ορισμένες διαθέσιμες μόνο σε συγκεκριμένες αγορές.
Βέβαια οι πιο διαδεδομένες εκδόσεις αυτού του στιβαρού πικάπ ήταν το κλασικό SL 1200 Mk2 (σε ασημί χρώμα) και το SL 1210 Mk2 (σε μαύρο χρώμα).
Σίγουρα το τέλος παραγωγής αυτού του πραγματικά θρυλικού πικάπ, σήμανε και το τέλος μιας ολόκληρης εποχής.


3. Citroen DS.
 Παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 1955 στο σαλόνι αυτοκινήτου του Παρισιού. Έκανε τέτοια αίσθηση που μέχρι το τέλος της πρώτης μέρας, η Citroen είχε δεχτεί 12.000 παραγγελίες!!
Η σχεδίαση της ήταν πραγματικά πρωτοποριακή για εκείνη την εποχή.
Εκτός από το αεροδυναμικό της αμάξωμα, είναι γνωστή για την υδροπνευματική της ανάρτηση, ενώ διέθετε –μεταξύ άλλων- ημιαυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.
Ο συνδυασμός άνεσης και οδικής συμπεριφοράς ήταν εξαιρετικός
Αρχικά φόραγε κινητήρα 1911 κ.εκ., με απόδοση 75 ίππων (69 ίπποι στην φθηνότερη ID του 1957). Αργότερα αντικαταστάθηκε από τον κινητήρα των 1985 κ.εκ. ενώ από το 1965 προστέθηκε ένας κινητήρας 2175 κ.εκ. (DS21) και το 1973 ένας μεγαλύτερος 2347 κ.εκ. (DS23).
Οι δύο τελευταίοι ήταν διαθέσιμοι και με ηλεκτρονικό ψεκασμό (η DS21 από το 1970).
Το Σεπτέμβριο του 1967 η DS παρουσιάζεται ανασχεδιασμένη, με τη γνωστή μάσκα με τα διπλά φανάρια μπροστά. Μάλιστα τα φανάρια στην εσωτερική πλευρά περιστρέφονταν κατά τη φορά του τιμονιού, ώστε να υπάρχει καλύτερη ορατότητα τη νύχτα ανάλογα με την κατεύθυνση του αυτοκινήτου.
Η DS στο σαλόνι Παρισιού, το 1955
Εκτός από το κλασικό αμάξωμα η DS έβγαινε και σε έκδοση με station αμάξωμα, αλλά και σε convertible (σε πολύ μικρότερο αριθμό).
Η κατασκευή της DS σταμάτησε 20 χρόνια μετά τη πρώτη παρουσίαση της, το 1975.
Συνολικά φτιάχτηκαν 1.455.746 τέτοια αυτοκίνητα. Στην Ελλάδα ήταν γνωστή ως «Βάτραχος».
Σίγουρα αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο της αυτοκίνησης.









Η ανασχεδιασμένη, το 1967, DS με διπλά φανάρια κάτω από αεροδυναμικό κάλυμμα. Οι εσωτερικοί προβολείς στρίβανε μαζί με το τιμόνι για καλύτερο φωτισμό τη νύχτα.






4. 2001 Η Οδύσσεια του διαστήματος (1968).
 Μία πραγματικά επική ταινία. Σκηνοθετημένη από τον  Stanley Kubrick και σε σενάριο από τον ίδιο και τον Arthur C. Clarke, πρόκειται για μια παραγωγή επιστημονικής φαντασίας του 1968.
Παρ’όλα αυτά ο ρεαλισμός με τον οποίο προβάλλεται το «περιβάλλον» που διαδραματίζεται, τα πρωτοποριακά οπτικά και ακουστικά εφέ (για τα οποία ο Kubrick κέρδισε το μοναδικό βραβείο Oscar, από τα 4 για τα οποία είχε προταθεί η ταινία), η εκτενής απεικόνιση ηλεκτρονικών υπολογιστών (με τον ανθρώπινης νοημοσύνης  «HAL9000» να πρωταγωνιστεί σε μέρος της ταινίας)  και η εκπληκτική υπόκρουση κλασικής μουσικής, καθιστούν το «2001» μια από τις σημαντικότερες ταινίες όλων των εποχών, με μεγάλη επιρροή ακόμα και σε μετέπειτα γνωστούς σκηνοθέτες (π.χ. George Lucas).
Η Οδύσσεια που έχει να κάνει με την εξέλιξη του ανθρώπου, πραγματικά συνέβαλε στην εξέλιξη της 7ης τέχνης.
Απλά μία παραγωγή που το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να την...δεις και να την απολαύσεις.


Πρωταγωνιστές : Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester ενώ ο Douglas Rain «δανείζει» τη φωνή του στον «HAL9000».



























5. Monica Bellucci

 Γεννημένη το 1964, η Ιταλίδα ηθοποιός και μοντέλο αποτελεί και θα αποτελεί και στο μέλλον ένα γυναικείο πρότυπο.
Ακόμα και σήμερα, στα 47 της χρόνια εξακολουθεί να είναι μία από τις πλέον γοητευτικές και όμορφες γυναίκες.
Η καριέρα της στη μεγάλη οθόνη ξεκινάει στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Παίρνει μέρος σε Ιταλικές ταινίες, αλλά δεν αργεί να κατακτήσει και το Hollywood. Έχει προηγηθεί το μόντελινγκ,
Είναι παντρεμένη, μητέρα 2 κοριτσιών και εδώ και πολλά χρόνια....sex symbol.
Απλά αξεπέραστη.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου