Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Μέγαρο Παπούδωφ

Το μέγαρο Παπούδωφ βρισκόταν στη συμβολή της Βασ. Σοφίας 1 (παλιά Κηφισίας) με την οδό Πανεπιστημίου. 
Ανήκε στον Αριστείδη Παπούδωφ ο οποίος διέμενε σε αυτό με τη σύζυγο του Αλεξάνδρα Παπούδωφ. Λίγα είναι γνωστά για τον συγκεκριμένο ομογενή, όμως διετέλεσε πρόεδρος της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (1889-1913), ενώ ήταν και σύμβουλος στο Άσυλο Ανιάτων κατά τις αρχές του 20ου αιώνα. 
Αρχικά επρόκειτο για μια διώροφη έπαυλη που κατασκευάστηκε γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα, όμως αργότερα στο κτίριο προστέθηκαν επιπλέον όροφοι και πήρε τη τελική του μορφή μετά τον 1ο Π.Π. Τότε προοριζόταν για πριγκιπική κατοικία. Όμως τελικά κρίθηκε ακατάλληλο για αυτόν το σκοπό και περιήλθε στην ιδιοκτησία του εύπορου επιχειρηματία Ν. Αθανασούλη. 
Μετά το θάνατό του το κτίριο πέρασε στα χέρια του ελληνικού δημοσίου (αν και με λίγο περιπετειώδη τρόπο). 
Η ιστορία για τη κατεδάφισή του ξεκινάει γύρω στο 1961, όταν διατάχθηκε η απαλλοτρίωση του υπέρ του Ταμείου Ασφαλίσεων υπαλλήλων της ΑΤΕ με σκοπό να ανεγείρει ξενοδοχείο (το ταμείο αυτό είχε ήδη στην ιδιοκτησία του το King's Palace). Το Συμβούλιο της Επικρατείας αμφισβήτησε το νόμιμο της απαλλοτριώσεως, μετά από προσφυγή των ιδιοκτητών μεταξύ των οποίων ήταν και το Ταμείο Απομάχων Ναυτικού (ΝΑΤ). Ήδη εκείνη την εποχή στο κτίριο στεγαζόταν η Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών. 

Όμως τελικά δε θα γλυτώσει αν και θα χρειαστεί να περάσει ακόμα μια δεκαετία, για  να κατεδαφιστεί γύρω στο 1971. Θα χρειαστεί επίσης να περάσουν αρκετά χρόνια για να ανεγερθεί νέο κτίριο στη θέση του Παπούδωφ. Αυτό θα είναι το Astrir Palace (1980-1983) βάσει σχεδίων των Ι. Βικέλα, Εμμ. Βουρέκα, Κ. Δεκαβάλλα και Σ. Μολφέση. 
Η Αθήνα θα έχει χάσει ακόμα ένα πολύ ωραίο κτίριο. 






το κτίριο του Astir Palace έστεκε από τις αρχές της δεκαετίας του '80 στη θέση του μεγάρου Παπούδωφ.




























































Άποψη του μεγάρου Παπούδωφ (πάνω), η κεντρική είσοδος (μέση) και μέρος της πρόσοψης επί της λεωφ. Βασ. Σοφίας (κάτω). Οι εικόνες αυτές προέρχονται από την ελληνική ταινία "Μην Ερωτεύεσαι Το Σάββατο" παραγωγής 1962. 


Billy.
(photos αρχείο Billy Files / screenshots by Billy)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου