Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Η έγχρωμη τηλεόραση στην Ελλάδα.

Τη 1η Σεπτεμβρίου 1979 υπογράφτηκε μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας η συμφωνία χρήσης του συστήματος Secam για την έγχρωμη τηλεόραση. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Εμπορίου κ. Γ. Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας κ. Λ. Ζιρό.
H ελληνική κυβέρνηση είχε να επιλέξει ανάμεσα σε δυο συστήματα, το Secam (γαλλικής προέλευσης) και το PAL (γερμανικής προέλευσης). Επελέγη το πρώτο κυρίως διότι η γαλλική προσφορά ήταν φθηνότερη και υπήρχαν ευνοϊκότεροι όροι αποπληρωμής. Η έγχρωμη τηλεόραση στην Ελλάδα είναι επισήμως γεγονός. Ήδη όμως κυκλοφορούν στο εμπόριο έγχρωμες συσκευές τηλεόρασης. Στις αρχές της δεκαετίας του '90 το σήμα μετάδοσης στη χώρα μας μετατράπηκε σε PAL.

Οι διάφορες εταιρίες τηλεοράσεων παρουσιάζουν στο ελληνικό κοινό τα έγχρωμα μοντέλα τους από το 1979. Προσπαθούν να πείσουν με εκτενή παρουσίαση των προϊόντων τους σε διαφημιστικές καταχωρήσεις. Πάνω: Grundig τον Μάιο του '79, κάτω η Philips τον Σεπτέμβριο του '79. Όποιο μοντέλο και αν επέλεγες υποστήριζε PAL και Secam. Δεν ήταν φθηνές, ήταν όμως το νέο "φετίχ".


Billy.
(αρχείο Billy Files)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου