Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Περί Φιλοθέης

Φιλοθέη 1961

Η Φιλοθέη αποτελεί ένα από τα σχεδιασμένα προάστια της Αθήνας πριν από τον πόλεμο. Αποτελούσε μέρος μιας περιοχής που ονομαζόταν αρχικά Νέα Αλεξάνδρεια και ανήκε σε Αιγυπτιώτες, χωρίς όμως να έχει αναπτυχθεί. Αργότερα η έκταση αγοράστηκε από τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Υπαλλήλων Εθνικής Τραπέζης,που ιδρύθηκε το 1929  . Η ιδέα για τη δημιουργία ενός συνοικισμού που θα κάλυπτε τις ανάγκες των υπαλλήλων της ΕΤΕ, ανήκε στους διοικητές της, Ιωάννη Δροσόπουλου και Αλέξανδρο Κορυζή (μαζί με τον Γεώργιο Ιατρού της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας) . Γι'αυτό και δύο μεγάλες πλατείες της περιοχής φέρουν τα ονόματά τους. Η μεγάλη κυκλική πλατεία που φιλοξενεί και τον θερινό κινηματογράφο "Φιλοθέη", ονομάζεται πλατεία Δροσοπούλου. Η μεγάλη τετράγωνη πλατεία παρά της λεωφόρου Καποδιστρίου, ονομάζεται πλατεία Κορυζή. 
Η ανάπτυξη της Φιλοθέης ξεκινάει στις αρχές της δεκαετίας του '30. Εκτός από τις τεχνικές υποδομές και τη δημιουργία κατοικιών, μεγάλη φροντίδα δόθηκε στη δενδροφύτευση και γενικότερα στο πράσινο.Ο νέος οικισμός έγινε κοινότητα το 1934 με το όνομα Νέα Αλεξάνδρεια. Ως τότε υπαγόταν στον Δήμο Χαλανδρίου. Το 1936 μετονομάζεται σε κοινότητα Φιλοθέης. Αυτό έγινε, επειδή ανακαλύφθηκε (το 1934) η κρύπτη της Αγίας Φιλοθέης στη περιοχή.
Μέχρι το 1940, που κηρύχθηκε ο πόλεμος, η Φιλοθέη συνέχισε να αναπτύσσεται, ενώ είχε εν τω μεταξύ αποκτήσει και Δημοτικό Σχολείο.
Μεγαλύτερη ανάπτυξη θα γνωρίσει μετά τον πόλεμο. Όμως τότε, έκαναν την εμφάνισή τους και άλλοι δυο συνοικισμοί, που με την ονομασία τους μπέρδευαν τα πράγματα. Ο ένας ήταν η Νέα Φιλοθέη (Αθηνών) πίσω από τη περιοχή του Γηροκομείου. Ο άλλος ήταν η Φιλοθέη (Αμαρουσίου) παραπλεύρως της... γνωστής Φιλοθέης. Φυσικά οι δύο πιο πάνω περιοχές, ειδικά  αυτή του Αμαρουσίου, ήταν ακόμα αδιαμόρφωτες.
Νέα Φιλοθέη Αθηνών, αρχές δεκαετίας '50.

Τη Nέα Φιλοθέη Αθηνών "εξυπηρετούσε" λεωφορείο που έκανε στάση επί της λεωφ. Κηφισίας, εφόσον δρόμοι ακόμα στη περιοχή πίσω από το Γηροκομείο δεν υπήρχαν. Έτσι, στη Κηφισίας είχαν τοποθετηθεί τρεις ξεχωριστές ταμπέλες, μια για κάθε... Φιλοθέη, με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση. Και επειδή η απόσταση μεταξύ των τριών περιοχών είναι μικρή, τα πράγματα γίνονταν χειρότερα. Μάλιστα οι εφημερίδες της εποχής το σχολίαζαν αρνητικά. Ο σύλλογος οικιστών και οικοπεδούχων Νέας Φιλοθέης, υποστήριζε ότι η περιοχή έφερε το όνομα από το 1935, ενώ η Φιλοθέη ονομάστηκε έτσι το 1936. Φυσικά υπήρχε η απορία γιατί, εφόσον ο οικισμός των Αθηνών προϋπήρχε του προαστίου, ονομάστηκε "Νέα Φιλοθέη" και όχι απλώς "Φιλοθέη"! Η Νέα Φιλοθέη, στη πραγματικότητα, άρχισε να αναπτύσσεται μόλις στις αρχές της δεκαετίας του '50.  Μια έκταση της περιοχής εκεί ανήκε παλιά στην Αγία Φιλοθέη γι'αυτό και δόθηκε αυτό το όνομα. 
Η τρίτη Φιλοθέη, είναι η Αγία Φιλοθέη Αμαρουσίου. Βρίσκεται στα όρια του δήμου, μεταξύ των λεωφ. Καποδιστρίου, Κύμης και Κηφισίας, πριν το συγκρότημα του Ο.Α.Κ.Α. Βέβαια εκείνη την εποχή δεν ήταν παρά χωράφια. Αποτελεί μια από τις προνομιούχες περιοχές στο Μαρούσι. Η ονομασία σε αυτή τη περίπτωση οφείλεται στο  "Μετόχι της Καλογρέζας", μια Μονή που είχε ιδρύσει εκεί η Αγία Φιλοθέη κατά τον 16ο αιώνα μ.Χ. 


Billy.
(photos αρχείο Billy Files)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου