Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Βαρβάκειος Πρότυπος Σχολή


Το αρχικό κτίριο της  Βαρβακείου Προτύπου Σχολής οικοδομήθηκε μεταξύ 1856-1859. Βρισκόταν στο κέντρο της Αθήνας δίπλα στη λαχαναγορά της οδού Αθηνάς. Η κατασκευή του στοίχισε 440.500 δραχμές της εποχής εκείνης, από χρήματα που κληροδότησε ο Βαρβάκης. Ήταν έργο του αρχιτέκτονα Π. Κάλκου. Το 1886 το Βαρβάκειο οργανώθηκε σε Πρακτικό Λύκειο. Το 1915 εκεί στεγάστηκε το Διδασκαλείο της Τεχνικής Εκπαιδεύσεως. Μετά το 1920 στο Βαρβάκειο εγκαταστάθηκε και το Διδασκαλείο της Μέσης Εκπαίδευσης.
Κατά τη διάρκεια της κατοχής το κτίριο χρησιμοποιήθηκε για τη στέγαση των συσσιτίων των μαθητών και των καθηγητών της Σχολής. Τον Δεκέμβριο του 1944 μετά από πυρκαγιά υπέστη ολική καταστροφή. Έπιπλα, εργαστηριακός εξοπλισμός, βιβλιοθήκες, αρχεία, όλα έγιναν στάχτη. Δυστυχώς αντί της πλήρους αποκατάστασης, επελέγη η οριστική κατεδάφιση το 1955. Το ιστορικό νεοκλασικό κτίριο χάθηκε μαζί με τόσα άλλα. 
Όμως το Βαρβάκειο Ίδρυμα που διαχειριζόταν τη περιουσία του Ι. Βαρβάκη, έψαχνε από το 1953 για κατάλληλο χώρο ώστε να ανεγείρει νέο διδακτήριο (εν τω μεταξύ στεγαζόταν σε άλλο κτίριο). 
Τελικά παραχωρήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών μια έκταση στο Ψυχικό που ανήκε στο δημόσιο, το 1957. Αν και υπήρχε η ρήτρα να επιστραφεί η έκταση αν δεν είχε κατασκευαστεί το σχολείο εντός πενταετίας, επειδή αυτό δεν έγινε, το Βαρβάκειο Ίδρυμα κατάφερε να ανανεώσει τη προθεσμία. Το καινούργιο σχολείο ήταν έτοιμο πολλά χρόνια αργότερα και λειτούργησε γύρω στο 1982! Σήμερα εξακολουθεί να στεγάζεται σε αυτό το κτίριο επί των οδών Μουσών και Παπαδιαμάντη. Λειτουργεί πλέον σαν Βαρβάκειο Πειραματικό Γυμνάσιο & Λύκειο εφόσον τα Πρότυπα Σχολεία καταργήθηκαν το 1985 με το νόμο 1566. 
Το νέο κτίριο της Βαρβακείου Σχολής ξεκίνησε να λειτουργεί στις αρχές της δεκαετίας του '80 σε έκταση του Ψυχικού που είχε παραχωρηθεί το 1957, όταν η περιοχή ήταν σχεδόν έρημη. 


Billy.
(photos αρχείο Billy Files/EΛΙΑ)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου