Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Τα best sellers της ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου στο χρόνο (No12)

FORD CORTINA MkI

Στις 20 Σεπτεμβρίου 1962 η Ford Αγγλίας παρουσιάζει το νέο Consul Cortina. Ήταν ένα μεσαίο οικογενειακό sedan αλλά υπήρχε και ως estate (station wagon). 
Στην Ελλάδα ήρθε στις αρχές Οκτωβρίου '62, αρχικά μόνο ως 2θυρο ενώ η 4θυρη έκδοση έκανε την εμφάνισή της περίπου 2 μήνες μετά. Οι μεγάλοι χώροι και η επιτυχημένη για την εποχή του σχεδίαση, σε συνδυασμό με το μοτέρ των 8 φορ. ίππων στα 1.200 κ.εκ. (1198-53 ίπποι) ήταν αρκετά για να το κάνουν επιτυχία. Άλλωστε τα αυτοκίνητα της Ford εκείνη την εποχή ήταν ήδη από τα πιο διαδεδομένα στη χώρα μας. Το αμάξωμα της ήταν 4.27 μέτρα (sedan). Όντως, το 1963 η Ford έρχεται με διαφορά πρώτη σε πωλήσεις. Τα περισσότερα ήταν βρετανικά, με τη Cortina να πρωταγωνιστεί. H επιτυχία συνεχίζεται και το 1964. Τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς δέχεται και μια εξωτερική ανανέωση με νέα μάσκα, ενώ αλλαγές έχουν γίνει και στο εσωτερικό που έχει πλέον στρογγυλά όργανα στο ταμπλώ. Επίσης, από την ονομασία του μοντέλου καταργήθηκε το "Consul".
Επιπλέον, διαθέτει στάνταρ δίσκους στα εμπρός φρένα. Πολύ διαφημίστηκε και το νέο σύστημα εξαερισμού που η Ford ονόμαζε "Aeroflow". To 1964 η Ford έρχεται πάλι πρώτη με σχεδόν 2.000 αυτοκίνητα, με πάνω από τα μισά να είναι βρετανικά. Η Cortina βέβαια ήταν η κύρια υπεύθυνη της επιτυχίας. Η ανανεωμένη σειρά για το ΄65 ήταν διαθέσιμη σε εκδόσεις "Standard", "Deluxe", "Super" και "Εstate", ενώ ο Κοντέλλης έφερνε (τυπικά τουλάχιστον) και την έκδοση "GT" των 1.500 κ.εκ.
Το 1966 θα είναι η τελευταία της χρονιά στην αγορά, εφόσον τον Οκτώβριο θα αντικατασταθεί από τη 2η γενιά, μετά από 4 χρόνια επιτυχημένης πορείας που το έχρισαν ως ένα από τα μεγαλύτερα best sellers στην Ελλάδα των 60s. 
Ford Consul Cortina 1962
Ford Cortina 1964



Billy
(photos αρχείο Billy Files)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου