Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

5 άτυχες στιγμές στη μουσική των '90s

H δεκαετία του '90 ήταν η τελευταία πραγματικά καλή δεκαετία όσον αφορά τη μουσική. Σημαντικά νέα ονόματα ήρθαν στην επιφάνεια και νέα ρεύματα αναδείχθηκαν εκείνη την περίοδο. Όμως, όπως σε κάθε εποχή, έτσι και τότε υπήρξαν και οι άτυχες στιγμές. Παρόλα αυτά κάποιες από αυτές, έγιναν μεγάλες εμπορικές επιτυχίες. Παρακάτω πέντε από αυτές, κατά τη κρίση του γράφοντος.

1) AQUA - "BARBIE GIRL"
To τετραμελές συγκρότημα από τη Δανία, μας συστήθηκε με αυτό το τραγούδι το 1997. Μουσική και στίχοι επιπέδου Mazoo & the Zoo, βλακωδώς καρτουνίστικη αισθητική  (στο βίντεο κλιπ με πρωταγωνιστές μέλη του γκρουπ ως Barbie & Ken) και την εκνευριστική φωνή της τραγουδίστριας να τσιρίζει "Ι'm a Barbie Girl". Νο1 για 4 εβδομάδες στη Μ. Βρετανία (31/10-29/11/1997) και μεγάλη επιτυχία σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Βέβαια η εταιρία Mattel που κατασκευάζει τη γνωστή κούκλα "Barbie", μήνυσε τους Aqua για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά τελικά το δικαστήριο δεν έκρινε βάσιμο κάτι τέτοιο.

2) WHIGFIELD - "SATURDAY NIGHT"
H γεννημένη στη Δανία Sannie Charlotte Carlson έκανε την εμφάνισή της στο μουσικό στερέωμα το 1994 ως Whigfield με το "Saturday Night".
Πήγε κατ'ευθείαν στο Νο1 της Αγγλίας στις 17 Σεπτεμβρίου 1994 και έμεινε εκεί για τέσσερις εβδομάδες. Δεν είναι τίποτε άλλο από ένα εύπεπτο euro-pop τραγουδάκι, μια χαζοχαρούμενη μουσική σύνθεση με συνοδεία απλοϊκού στίχου (Saturday night... i'll make you mine...be my babe... Da ba da, dee dee da). Το βίντεο κλιπ ακολουθούσε το ίδιο μοτίβο του "χαριτωμένου τίποτα", με τη Whigfield τυλιγμένη με μια πετσέτα μπροστά σε ένα καθρέφτη, να κάνει ότι τραγουδάει σαν παιδούλα με το πιστολάκι των μαλλιών (αντί μικροφώνου).

3) REDNEX - "COTTON EYE JOE"
Oι Σουηδοί Rednex κυκλοφόρησαν το 1994 το "Cotton Eye Joe", μια eurodance διασκευή του δημοφιλούς στην Αμερική country τραγουδιού "Cotton Eyed-Joe". Στις 14 Ιανουαρίου 1995 πάει στο Νο1 της M. Bρετανίας για δυο εβδομάδες, αλλά φυσικά γίνεται επιτυχία σε όλη την Ευρώπη. Ό,τι χειρότερο, να πρέπει να ανέχεσαι επί μήνες ολόκληρους να ακούς ένα εκνευριστικό country, όπου σταθείς και όπου βρεθείς, χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά από τον αμερικάνικο νότο.

4) HANSON - "MMMBOP"
Oικογενειακή μπάντα από την Tusla της Oκλαχόμα των ΗΠΑ. Το 1997 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ "Middle of Nowhere" που περιείχε τη πρώτη τους μεγάλη επιτυχία, το "Mmmbop". Εκείνη την εποχή τα τρία αδέρφια ήταν 12, 14 και 17 ετών. Πήγε στο Νο1 των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας για τρεις εβδομάδες. Μάλιστα κέρδισαν 3 βραβεία Grammy το 1998. Παρόλα αυτά το τραγούδι δε μπορεί παρά να θεωρηθεί μια σχολική φάρσα για να περάσει η ώρα.

5) LOS DEL RIO - "MACARENA"
Σίγουρα ένα από τα πιο cult τραγούδια των '90s. Κάνει την εμφάνισή του στο βρετανικό chart το καλοκαίρι του 1996, αν και είχε κυκλοφορήσει πολύ νωρίτερα. Εκεί θα φτάσει μέχρι το Νο2, όμως τεράστια επιτυχία έχει στις ΗΠΑ όπου κατακτάει τη κορυφή για 14 εβδομάδες, με πωλήσεις άνω των 4 εκατομμυρίων αντιτύπων. 
Τους Los Del Rio αποτελούσαν οι Ισπανοί Antonio Romero Monge και Rafael Ruiz Perdigones. Το "Macarena" είναι και το μοναδικό τους τραγούδι που έγινε επιτυχία, όμως ήταν αρκετό. Ένα από τα πιο εκνευριστικά τραγούδια των 90s και όχι μόνο. Το ίδιο και ο χορός "Μacarena" που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη χορευτική τρέλα εκείνη την εποχή, κυρίως στην Αμερική. 


Billy.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου