Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Oι πρωτοπόροι Έλληνες φωτογράφοι της Αθήνας

Τα τελευταία χρόνια, δεκάδες φωτογραφίες της παλιάς Αθήνας κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Ορισμένες από αυτές μας ταξιδεύουν πολύ πίσω στο χρόνο, μέχρι και τα μέσα -περίπου- του 19ου αιώνα.
Την Ελλάδα και την Αθήνα επισκέφτηκαν και φωτογράφισαν αρκετοί ξένοι εκείνη τη περίοδο, όπως ο Felix Bonfils (1831-1885), o James Robertson (1813-1888), o Francis Frith (1822-1898) κ.α.
Όμως υπήρξαν και ορισμένοι Έλληνες που ασχολήθηκαν από νωρίς με τη φωτογραφία και μας άφησαν εικόνες από τη πρωτεύουσα εκείνης της περιόδου.

Ο πρώτος Έλληνας φωτογράφος ήταν ο Φίλιππος Μαργαρίτης. Γεννήθηκε το 1810 στη Σμύρνη. Με την Επανάσταση κατέφυγε με την οικογένεια του στα Ψαρά και από εκεί στη Ρώμη, καθώς οι Τούρκοι σκόπευαν να δολοφονήσουν τον πατέρα του.
Στη Ρώμη σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία της Ρώμης. Μετά το τέλος των σπουδών του επέστρεψε στην Ελλάδα και διορίστηκε καθηγητής στο Σχολείο των Τεχνών. Ασχολήθηκε με τη φωτογραφία (τότε δαγκεροτυπία) το 1847 δηλαδή περίπου την εποχή που αυτή έκανε την εμφάνισή της. Το 1849 ανοίγει στην Αθήνα το πρώτο φωτογραφείο. Τα θέματα των φωτογραφιών του αρχικά αφορούν τα αρχαιολογικά μνημεία της πόλης. Ήταν ο πρώτος Έλληνας που παρουσίασε τις φωτογραφίες του εκτός Ελλάδος, στη Διεθνή Έκθεση Παρισιού το 1855, για τις οποίες κέρδισε διάκριση. Από το studio του Μαργαρίτη πέρασαν πολλοί επώνυμοι της Αθηναϊκής κοινωνίας, μέλη της Βασιλικής Αυλής, πολιτικοί αλλά και απλός κόσμος για φωτογραφικά πορτραίτα. Απεβίωσε το 1892 στο Βίρτσμπουργκ της Γερμανίας.
Η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων στην Αθήνα, γύρω στο 1855. Φωτογραφία του Φ. Μαργαρίτη

Ένας από τους σημαντικούς Έλληνες πρωτοπόρους φωτογράφους είναι ο Πέτρος Μωραΐτης. Γεννημένος το 1832 στη Τήνο, ξεκινάει τη πορεία του πίσω από το φακό το 1859. Αρχικά είχε έρθει στην Αθήνα με σκοπό να σπουδάσει ζωγραφική. Γι'αυτό το σκοπό φοίτησε στο Σχολείο των Τεχνών και μάλιστα είχε καθηγητή τον Φίλιππο Μαργαρίτη, ο οποίος τον μύησε στα μυστικά της φωτογραφίας. Αρκετά χρόνια μετά την ενασχόλησή του με τη φωτογραφία, αποκτάει σχέσεις με τη Βασιλική Αυλή και ανακηρύσσεται "Φωτογράφος της Βασιλικής Οικογένειας". Έτσι ο Μωραΐτης ανέρχεται οικονομικά και κοινωνικά. Τα έργα του αφορούν κυρίως φωτογραφίες πορτραίτων σε studio και τοπία. Πέθανε το 1888.
Η Πύλη του Αδριανού και η Ακρόπολη λίγο μετά τα μέσα του 19ου αιώνα. Φωτογραφία του Π. Μωραΐτη.

Άλλη μια φωτογραφία του Π. Μωραΐτη. Θησείο και Ακρόπολη.

Ο Δημήτριος Κωνσταντίνου, ήταν άλλος ένας σημαντικός φωτογράφος της εποχής εκείνης. Μάλιστα ο Κωνσταντίνου ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη φωτογράφιση αρχαίων μνημείων και τοπίων, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογραφία το 1854 ως βοηθός του James Robertson και του Felix Beato κατά την επίσκεψη τους στην Ελλάδα. Άνοιξε δικό του φωτογραφείο το 1858. Παρουσίασε φωτογραφίες του σε εκθέσεις στο εξωτερικό και διακρίθηκε με ασημένια και χάλκινα μετάλλια. 
Τα Ανάκτορα στο Σύνταγμα και ο Λυκαβηττός γύρω στο 1860. Φωτογραφία Δημήτριος Κωνσταντίνου

Αθήνα περίπου 1865. Δημήτριος Κωνσταντίνου.


Billy.
(photos αρχείο Billy Files)









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου