Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

28η Οκτωβρίου 1940. Η ιστορία ενός έπους (μέρος 4ο)

Από τις 28 Οκτωβρίου 1940  μέχρι τα τέλη Μαρτίου 1941, ο Ελληνικός Στρατός αντιστάθηκε σθεναρά και με μεγάλη επιτυχία ενάντια στην εισβολή των Ιταλών. Όμως η Γερμανία του Χίτλερ, μετά τις αλλεπάλληλες αποτυχίες του Μουσολίνι, είχε ήδη καταστρώσει το σχέδιο κατάληψης της Ελλάδας.  Στις 6 Απριλίου 1941 ξεκινάει ο βομβαρδισμός του Βελιγραδίου στη Γιουγκοσλαβία, η οποία είχε περάσει στο στρατόπεδο των Συμμάχων και η επίθεση κατά της Ελλάδος. Τα νέα ήταν ανησυχητικά. Μέχρι τις 12 Απριλίου το Βελιγράδι είχε καταληφθεί από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις. Η συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων Ελλάδας-Γιουγκοσλαβίας που είχε συμφωνηθεί, ήταν πλέον αδύνατη. Σύντομα ο Ελληνικός Στρατός θα έπρεπε να εγκαταλείψει τα εδάφη που είχε υπερασπιστεί με τόσες θυσίες. Οι ελληνικές δυνάμεις (μαζί με βρετανικές) αντιστέκονταν μέχρι την υπογραφή της συνθηκολόγησης μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας, στις 20 Απριλίου. Ο Μουσολίνι φάνηκε δυσαρεστημένος από την έκβαση των πραγμάτων και ζήτησε από τον Χίτλερ να περιληφθεί  η Ιταλία στη συμφωνία ανακωχής. Αυτό έγινε στις 23 Απριλίου 1941 στη Θεσσαλονίκη, από τον στρατηγό Γιόντλ, τον Τσολάκογλου (που είχε υπογράψει και τη πρώτη ανακωχή) και τον Ιταλό στρατηγό Φερέρο.  Έτσι η μέχρι πρότινος ηττημένη Ιταλία, πέρασε στο στρατόπεδο των νικητών!

Μετά από έξι μήνες γενναίου αγώνα, η Ελλάδα εισερχόταν στη μαύρη περίοδο της τριπλής κατοχής του Άξονα (Γερμανία-Ιταλία-Βουλγαρία).  

Oι Γερμανοί μπαίνουν στην Αθήνα στις 27 Απριλίου 1941. Το προηγούμενο διάστημα, από τις 28 Οκτωβρίου 1940, οι Έλληνες κατάφεραν ένα καίριο πλήγμα στο γόητρο του Άξονα. 


Billy
(aρχείο Billy Files)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου