Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Συνοικιακά Καλλιστεία.

Στις 5 Απριλίου 1952 έγιναν στη χώρα μας τα πρώτα μεταπολεμικά καλλιστεία, στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία". Η Νταίζη Μαυράκη από τη Κρήτη στέφθηκε νικήτρια κερδίζοντας το τίτλο της "Σταρ Ελλάς" εκείνη τη χρονιά.
Η λάμψη της διοργάνωσης ήταν μεγάλη. Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους ο στρατάρχης Παπάγος, ο Σ. Βενιζέλος, πολλοί από τους υπουργούς της τότε κυβέρνησης, ο πρέσβης των ΗΠΑ, ο διοικητής του 6ου Στόλου ναύαρχος Γκάρντνερ και άλλοι επίσημοι.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα καλλιστεία γίνονται μόδα. Το καλοκαίρι του 1952 ο θεσμός για την ανάδειξη της ωραιότερης κοπέλας εξαπλώνεται.
Στις 31 Αυγούστου 1952 η εφημερίδα "¨Εμπρός" έγραφε: "Καλλιστεία- Μια μανία που κατακτά το Πανελλήνιο". Αφορμή οι διαγωνισμοί ομορφιάς σε κάθε συνοικία. Καφενεία, κέντρα, ακόμα και... γήπεδα μετατρέπονται σε πασαρέλες όπου παρελαύνουν διάφορες καλλονές (ή "καλλονές")!.
Προηγουμένως έχουν μοιραστεί φυλλάδια και έχουν τοποθετηθεί πανό σε κεντρικά σημεία, ώστε να πληροφορηθεί το κοινό. Σχεδόν κάθε σπίτι φιλοξενεί και μια υποψήφια "Μις".
Η κριτική επιτροπή κάθε τέτοιου διαγωνισμού αποτελείται από τους πλέον επιφανείς πολίτες κάθε συνοικίας.
Το 1953 (27/6) τα καλλιστεία ήταν για άλλη μια φορά το κοσμικό γεγονός της χρονιάς. Νικήτριες ήταν η Αντουανέτα Ροντοπούλου (Μις Ελλάς) και η Ντορέττα Ξηρού (Σταρ Ελλάς), ενώ αναπληρωματική "Μις Ελλάς" εξελέγη η Αλεξάνδρα Λαδικού, αν και τα αποτελέσματα αυτά ξεσήκωσαν αντιδράσεις.
Στις διάφορες συνοικίες επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό εκείνο το καλοκαίρι. Υπήρχαν βέβαια και περιπτώσεις όπου οι κοπέλες δεν ήταν και πολύ πρόθυμες να πάρουν μέρος σε τέτοιους διαγωνισμούς, οπότε οι συμμετοχές ήταν λίγες.

Billy.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου