Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Το σωφεράκι

Στις 2 Φεβρουαρίου 1953 έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους μια από τις πιο αγαπημένες ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του '50, "Το Σωφεράκι".
Ο Γιώργος Τζαβέλλας σκηνοθετεί για τη Φίνος Φιλμ μια ευχάριστη κωμωδία με ηθογραφικά στοιχεία της εποχής. Πρωταγωνιστούν ο Μίμης Φωτόπουλος και η Σμαρούλα Γιούλη. Εμφανίζονται επίσης οι, Λέλα Πατρικίου, Σπεράντζα Βρανά, Λόλα Φλιππίδου, Νίκος Ρίζος, Έλσα Ρίζου*, Τζένη Σταυροπούλου, Γιώργος Βλαχόπουλος, Θάνος Τζενεράλης, Γιάννης Ιωαννίδης, Γιώργος Λουκάκης, Νίκος Φέρμας κ.α. 
Στη διαφημιστική καταχώρηση, μια μέρα πριν την επίσημη προβολή, ο Φωτόπουλος και η Σ. Γιούλη αναφέρονται ως "2 γερές κολώνες του ελληνικού κιν/φου" και το Σωφεράκι ήταν μια από τις πολλές ταινίες που οι δυο ηθοποιοί αποτέλεσαν ζευγάρι. 
Η μουσική σύνθεση είναι του Μιχάλη Σουγιούλ.

Πλοκή: Ο Βάγγος (Μ. Φωτόπουλος) είναι ένας εργατικός αλλά γυναικάς οδηγός ταξί. Μετά από ένα ατύχημα, ερωτεύεται τη Λέλα (Σ. Γιούλη) η μητέρα της οποίας αντιδράει στη γνωριμία τους. Όμως, παρά τα εμπόδια, αυτός επιμένει και κλέβει τη Λέλα. Τώρα, εκτός από τη μητέρα της κοπέλας, έχει απέναντι του  και τον εργοδότη του, εφόσον χρησιμοποίησε κρυφά για αυτό το σκοπό το αυτοκίνητο της δουλειάς. Στο τέλος, όλες οι αντιρρήσεις θα υποχωρήσουν και οι δύο ερωτευμένοι θα παντρευτούν. 

Η ταινία έκοψε 190.589 εισιτήρια και ήρθε πρώτη ανάμεσα σε 22 ταινίες τη σαιζόν 1952-1953.

* Η Έλσα Ρίζου εμφανίζεται ως Έλσα Λαμπροπούλου. 

Billy
(αρχείο Billy Files)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου