Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Αστεροσκοπείο Αθηνών

Το Αστεροσκοπείο Αθηνών ιδρύθηκε από τον Βαρώνο Γεώργιο Σίνα επί Όθωνος. Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε στις 26 Ιουνίου 1842 και η ανέγερση του κτιρίου ολοκληρώθηκε το 1846. Ο Σίνας είχε δωρίσει στο Ελληνικό Κράτος 500.000 δρχ.  για αυτό το σκοπό. Τα σχέδια του Αστεροσκοπείου ανέλαβε ο Δανός αρχιτέκτονας Θ. Χάνσεν, ο οποίος συνεργάστηκε με τον τότε διάσημο αστρονόμο Schumacher.
Πρώτος διευθυντής τέθηκε ο καθηγητής Γεώργιος Βούρης, ο οποίος είχε προτρέψει τον Σίνα να προχωρήσει στη δημιουργία του. Αμέσως γίνεται η προμήθεια διαφόρων απαραίτητων οργάνων, όπως τηλεσκόπια, μετεωρολογικά όργανα κλπ. Μετά τη παραίτηση του Βούρη το 1855, τη διεύθυνση ανέλαβε ο Ιωάννης Παπαδάκης. Το 1858 κλήθηκε να διευθύνει το Αστεροσκοπείο ο Γερμανός Johann F. Julius Schmidt, o oποίος παρέμεινε ως το θάνατο του, το 1884. Ο Schmidt έκανε πλήθος επιστημονικών παρατηρήσεων, ενώ το 1861 άρχισε η έκδοση των "Δημοσιεύσεων του Αστεροσκοπείου Αθηνών" με δαπάνες του Σ. Σίνα (γιο του Γεωργίου Σίνα).
Τα χρόνια που ακολούθησαν, ως το 1890, το Αστεροσκοπείο αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και πέφτει στην αφάνεια.
Τον Ιούνιο του 1890 (επί Χαρ. Τρικούπη) ψηφίστηκε νόμος για την επανασύσταση του και τη μετατροπή του σε κρατικό ίδρυμα ως Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Η διεύθυνση του ανατέθηκε στον καθηγητή Δημήτριο Αιγινήτη. Το Αστεροσκοπείο τότε διαιρείται σε τρία τμήματα. Το Αστρονομικό, το Μετεωρολογικό και το Σεισμολογικό.
Επειδή η κρατική επιχορήγηση ήταν μικρή, ο Δημ. Αιγινήτης δραστηριοποιείται και πετυχαίνει την εξεύρεση πόρων, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και από επιφανείς Έλληνες (Α. Συγγρό, Μ. Κοργιαλένιο, Ε. Ζαρίφη κ.α.). Εκτός από την ανέγερση νέων βοηθητικών κτιρίων και την αγορά νέων τηλεσκοπίων, ο Δ. Αιγινήτης αναβάθμισε σημαντικά και το μετεωρολογικό δίκτυο.

Το Αστεροσκοπείο στο λόφο των Νυμφών στις αρχές της δεκαετίας του 1860.


Billy
(photos αρχείο Billy Files)
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου