Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

28η Οκτωβρίου 1940.

ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΤΗΝ 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940.

Η στιγμή επέστη που θα που θα αγωνισθώμεν δια την ανεξαρτησίαν της Ελλάδας, την ακεραιότητα και την τιμήν της. Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία, μη αναγνωρίζουσα εις ημάς το δικαίωμα να ζώμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν την παράδοσιν τμημάτων του εθνικού εδάφους, κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν, και μου ανεκοίνωσεν ότι προς κατάληψιν αυτών, η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν πρέσβυν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’αυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο, ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος. Τώρα θα αποδείξωμεν, εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος ας εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε δια την πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά σας και τας ιεράς σας παραδόσεις. Νύν υπέρ πάντων ο αγών.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ.

ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ.

Ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως σας ανήγγειλε προ ολίγου υπό ποίους όρους ηναγκάσθημεν να κατέλθωμεν εις πόλεμον κατά της Ιταλίας, επιβουλευθείσης την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος. Κατά την μεγάλην αυτήν στιγμήν είμαι βέβαιος ότι κάθε Έλλην και κάθε Ελληνίς θα εκτελέσωσι το καθήκον των μέχρι τέλους και θα φανώσιν αντάξιοι της ενδόξου ημών ιστορίας. Με πίστιν εις τον Θεόν και εις τα πεπρωμένα της φυλής, το Έθνος σύσσωμον και πειθαρχούν ως είς άνθρωπος, θα αγωνισθή υπέρ βωμών και εστιών μέχρι τελικής νίκης.
Εν τοις Ανακτόροις των Αθηνών τη 28η Οκτωβρίου 1940.

 Η ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟΝ.

Αναλαμβάνων την αρχηγίαν του Στρατού καλώ τους αξιωματικούς και οπλίτας του ελληνικού στρατού εις την εκτέλεσιν του υψίστου προς την πατρίδα καθήκοντος με την μεγαλυτέραν αυταπάρνησιν και σταθερότητα. Ουδείς πρέπει να υστερήσει. Η υπόθεσις του αγώνος τον οποίον μας επέβαλεν ο αχαλίνωτος ιμπεριαλισμός μιας μεγάλης δυνάμεως, η οποία ουδέν είχε ποτέ να φοβηθή από ημάς, είνε η δικαιοτέρα υπόθεσις την οποίαν είνε δυνατόν να υπερασπισθεί εις στρατός. Πρόκειται περί αγώνος υπάρξεως, να πολεμήσωμεν με πείσμα, με αδάμαστον εγκαρτέρησιν, με αμείωτον μέχρι τελευταίας πνοής ενεργητικότητα. Έχω ακράδαντον την πεποίθησιν ότι ο ελληνικός στρατός θα γράψη νέας λαμπράς σελίδας εις την ένδοξον ιστορίαν του Έθνους. Μην αμφιβάλλετε ότι τελικώς θα επικρατήσωμεν. Με την βοήθειαν και την ευλογίαν του Θεού και τας ευχάς του Έθνους, Έλληνες αξιωματικοί και οπλίται φανήτε ήρωες.  Ηπαρούσα να κοινοποιηθή εις άπαντας τους αξιωματικούς και οπλίτας.
Εν Αθήναις τη 28η Οκτωβρίου 1940. 
Ο Αρχηγός του Στρατού Α. Παπάγος, Αντιστράτηγος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου