Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Στη παλιά Αθήνα. Μέγαρο Βούρου

Το μέγαρο Βούρου, ιδιοκτησία του Δημ. Ι. Βούρου. Μετά το θάνατό του, στις 16 Σεπτεμβρίου 1958, ξέσπασε δικαστική διαμάχη μεταξύ των επίδοξων κληρονόμων, εφόσον υποτίθεται ότι η πρώτη διαθήκη είχε ακυρωθεί από μεταγενέστερη που, όμως, είχε αποσπασθεί από τον Βούρο λίγο πριν αυτός πεθάνει, σε βαθύ γήρας και χωρίς να έχει επίγνωση των πράξεών του. Η δικαστική διαμάχη για το εν λόγω κτίριο θα ξεκινήσει το Νοέμβριο του 1958 και θα λήξει τον Ιούνιο του 1963, όταν οι μηνυθέντες υπό τον κ. Τσίκα, αθωώθηκαν από το Συμβούλιο Εφετών. Επρόκειτο για τους Αλ. Βασιλάκη (ξάδελφο του Δ. Βούρου) και Όθωνα Λέφα-Τετενέ (επιχειρηματία) αλλά και των συμβολαιογράφων και δικηγόρων τους. Ο κ. Τσίκας υποστήριζε ότι ο Βούρος του είχε αφήσει τη περιουσία του το 1943 (υπό αδιευκρίνιστες πάντως συνθήκες), όμως αυτή η διαθήκη είχε ανακληθεί αργότερα νομίμως, όπως αποδείχθηκε, από τον ίδιο τον Βούρο. Τελικά το κτίσμα πέρασε στα χέρια του Όθωνα Λέφα-Τετενέ.
Στο ισόγειο του μεγάρου λειτουργούσε από το 1879 το ιστορικό καφενείο "Ζαχαράτου". Όμως παρά το θόρυβο που ξέσπασε περί των κληρονομικών, το μέγαρο Βούρου δεν γλύτωσε και η κατεδάφισή του ξεκίνησε ήδη στις αρχές της δεκαετίας του '60, ώστε να πάρει τη θέση του ένα νέο μοντέρνο κτήριο ("Ανέγερσις υπερπολυτελούς ξενοδοχείου", όπως έγραφε και η ταμπέλα έξω από το μέγαρο την εποχή της κατεδάφισης).
Έτσι σήμερα εκεί βρίσκεται το Athens Plaza Hotel .
To μέγαρο Βούρου κατά τη δεκαετία του '20 (φωτό πάνω) και κατά την απελευθέρωση του 1944, από τη πλευρά της Σταδίου (φωτό κάτω).

Billy.
Πηγές : εφημερίδα "Ελευθερία" & "Εμπρός"
(photos: αρχείο Billy Files & ΕΛΙΑ)

2 σχόλια:

  1. Χίλια ευχαριστώ για την καταπληκτική δουλειά στο ιστολόγιο σας ! Έχουμε και κοινές "αγάπες" βλέπω.. Δάσκαλο Καββαθά και Νίκο Δήμου..

    Έχω μιά απορία σχετικά με το μέγαρο Καλλιμασιώτη, Μητροπόλεως. Έχει πάνω μιά από τις εισόδους του μιά απεικόνιση και ήθελα να μάθω τον συμβολισμό της !

    Πως μπορώ να σάς την στείλω ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατ'αρχήν ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.
    Όσο για τη φωτογραφία, μπορείτε να στείλετε φωτογραφία (-ες) στο e-mail : billyeurope@gmail.com
    Θα χαρώ και εγώ να το ερευνήσω σε βάθος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή