Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Τα 6 τεχνικά "μυστικά" της ανάπλασης στο Δέλτα Φαλήρου

Tα 6 τεχνικά «μυστικά» της συγκεκριμένης περιόδου κατασκευής του έργου ανάπλασης στο Δέλτα Φαλήρου από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Tα 6 τεχνικά «μυστικά» της συγκεκριμένης περιόδου κατασκευής του έργου ανάπλασης στο Δέλτα Φαλήρου από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι τα εξής:

- Η δημιουργία ενός λόφου, που το ανώτερο σημείο του (μπροστά από τη θάλασσα) θα απέχει 32 μέτρα από το κατώτερο (στην πλευρά της Καλλιθέας) θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, με την τοποθέτηση διαδοχικών στρωμάτων χώματος και ειδικών πλεγμάτων. Για την ενίσχυση του εδάφους θα τοποθετηθούν περίπου 3.000 πάσσαλοι: πάσσαλοι από τσιμέντο για τα κτίρια και πάσσαλοι από χαλίκι στον λόφο.

- Η τοποθέτηση των πρώτων πασσάλων θα ξεκινήσει μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου και θα ακολουθήσει η διαδικασία θεμελίωσης των κτιρίων.

- Το ενεργειακό στέγαστρο που θα βρίσκεται επάνω από την οροφή του κεντρικού κτιριακού συγκροτήματος (και θα είναι ουσιαστικά το μόνο τμήμα του κτιρίου που θα εξέχει από τον τεχνητό λόφο) θα έχει διαστάσεις 100 Χ 100 μέτρα. Θα κατασκευαστεί από ένα νέο, ελαφρύ και ανθεκτικό υλικό που ονομάζεται ferrocement και είναι τσιμέντο με οπλισμό από χάλυβα σε πλέγμα. Προκειμένου να ελεγχθεί και να δοκιμαστεί η συμπεριφορά του, θα δημιουργηθεί ένα ανάλογο στέγαστρο που θα τοποθετηθεί σε ένα μικρότερο κτίριο. Υπενθυμίζεται ότι το στέγαστρο θα διαθέτει φωτοβολταϊκά πάνελ, ώστε να καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Στ. Νιάρχος και του πάρκου.

- Σε τμήμα του χώρου έχουν τοποθετηθεί δύο στήλες τσιμέντου στις οποίες πραγματοποιούνται δοκιμές καθαρισμού γκράφιτι... για παν ενδεχόμενο.

- Σε καλό επίπεδο βρίσκεται η εξέλιξη των αρχαιολογικών ανασκαφών στον χώρο. Εχει βρεθεί τμήμα νεκροταφείου του 8ου και 9ου αι. π.Χ., του οποίου η ύπαρξη ήταν γνωστή από προηγούμενες ανασκαφές του 1915. Μέρος των ευρημάτων πρόκειται να εκτεθεί μόνιμα στο Κέντρο Πολιτισμού.

- Το πρώτο κομμάτι του έργου που θα παραδοθεί είναι το πάρκο των 30 στρεμμάτων, που θα δωρηθεί στον Δήμο Καλλιθέας. Θα περιλαμβάνει πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, γήπεδο ποδοσφαίρου, αποδυτήρια, έναν χώρο προς εκμετάλλευση από τον δήμο. Και μια παιδική χαρά, για την οποία έχουν παραγγελθεί εκπαιδευτικά παιχνίδια από τη Γερμανία. Το δημοτικό πάρκο θα παραδοθεί το φθινόπωρο του 2013.

Η ολοκλήρωση του Κέντρου Πολιτισμού Στ. Νιάρχος τοποθετείται στα τέλη του 2015 με αρχές του 2016.

ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου