Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Προδοσία

Ο θάνατος ενός άνδρα γίνεται αφορμή για την αφήγηση μιας ιστορίας που ξεκινάει την εποχή της κατοχής στην Ελλάδα. 
Οι Γερμανοί επιτάσσουν την έπαυλη του καθηγητή Καστριώτη (Μ. Κατράκης) στην οποία θα μείνει ο αξιωματικός Karl von Stein (Π. Φυσσούν). Εκεί θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί την ανιψιά του Καστριώτη, Λίζα (Έλλη Φωτίου), χωρίς να γνωρίζει ότι είναι Εβραία. Το αίσθημα μεταξύ τους θα εξελιχθεί σε επιθυμία για γάμο, μέχρι που ο Γερμανός μαθαίνει την αλήθεια. Τότε, δεν θα διστάσει να παραδώσει τη κοπέλα στη Γκεστάπο. Αργότερα μετατίθεται στο ανατολικό μέτωπο, όπου όμως σκέφτεται τη Λίζα. Μετά τη κατάρρευση του μετώπου, μαθαίνει για τα εγκλήματα κατά των Εβραίων και πως εκείνη είναι πια νεκρή. Τότε η ζωή του θα γίνει ένας εφιάλτης, μέχρι τη στιγμή που αποφασίζει να δώσει ένα τραγικό τέλος.

Παίζουν: Πέτρος Φυσσούν, Μάνος Κατράκης, Έλλη Φωτίου, Δημήτρης Μυράτ, Ζωρζ Σαρρή, Δημήτρης Νικολαΐδης, Ντόρα Βολανάκη, Γιώργος Μπάρτης, Δημήτρης Ψαράκης, Βαγγέλης Καζάν, Παναγιώτης Τράικος, Γιώργος Οικονόμου, Ιωάννα Καρρέρ. 


Το σενάριο είναι των Άρη Αλεξάνδρου & Κώστα Μανουσάκη (βασισμένο σε μια ιδέα του Νότη Περγιάλη) και η σκηνοθεσία του Κώστα Μανουσάκη. Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε στις 23 Νοεμβρίου 1964. 
Κέρδισε 3 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1964 (φωτογραφίας, α’ ανδρικού ρόλου και κριτικών καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους). Παραγωγή, Κλέαρχος Κονιτσιώτης.
Έκοψε 439.753 εισιτήρια και ήρθε στην 6η θέση ανάμεσα σε 93 ταινίες, τη σαιζόν 1964-1965.



Billy
(αρχείο Billy Files)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου