Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

To Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο


Στις 10 Ιανουαρίου 1966 έκανε πρεμιέρα η ταινία "Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο", σε συμπαραγωγή της Φίνος Φιλμ με την "Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης". 
H σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Γεωργιάδη σε σενάριο Νίκου Φώσκολου. Η μουσική είναι του Μίμη Πλέσσα. Ενδιαφέρουσα ταινία σκηνοθετικά αλλά και σε επίπεδο φωτογραφίας, δουλειά του Νίκου Δημόπουλου. 
Εξαιρετικές ερμηνείες από μια ομάδα σημαντικών ηθοποιών. Νίκος Κούρκουλος, Γιάννης Βόγλης, Μαίρη Χρονοπούλου, Μάνος Κατράκης,  Άγγελος Αντωνόπουλος, Φαίδωνας Γεωργίτσης πρωταγωνιστούν ενώ παίζουν επίσης, η Ζέτα Αποστόλου, ο Νότης Περγιάλης, η Ελένη Κριτή, Ο Αθηνόδωρος Προύσαλης, ο Κώστας Μπαλαδήμας, ο Δημήτρης Μπισλάνης, ο Νίκος Πασχαλίδης κ.α.
Πλοκή: Στη Θεσσαλία του 1907, ένας άνδρας ξεσηκώνει τους φτωχούς αγρότες προκειμένου να κάνουν δική τους τη γη στην οποία δουλεύουν για χάρη των τσιφλικάδων. Ο Οδυσσέας (Νίκος Κούρκουλος), γιος ενός τέτοιου τσιφλικά (Μάνος Κατράκης), αρνείται να συγκρουστεί με τους αγρότες. Αντίθετα, συγκρούεται με τον αδερφό του (Γιάννης Βόγλης) ο οποίος έχει απαγάγει την αγαπημένη του (Μαίρη Χρονοπούλου). Ο Οδυσσέας θα συγκρουστεί με τον αδερφό του και θα τον σκοτώσει. Μετά το θάνατο του πατέρα του, θα μοιραστεί την περιουσία του με τους φτωχούς αγρότες. (retrodb.gr)

Η ταινία έγινε μεγάλη εμπορική επιτυχία και έκοψε 588.101 εισιτήρια. Ήρθε στη 2η θέση ανάμεσα σε 101 ταινίες τη σαιζόν 1965-1966. 
Τα γυρίσματα έγιναν εξ'ολοκλήρου στον Θεσσαλικό κάμπο, το καλοκαίρι του 1965. Η δημιουργία του Β. Γεωργιάδη, "Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο", ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1966. 



Billy. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου