Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Οι Σημαντικότεροι Έλληνες Αρχιτέκτονες (μέρος 7ο)

ΝΙΚΟΣ ΜΗΤΣΑΚΗΣ

Ο Νίκος Μητσάκης γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας το 1899. Το 1904 ήρθε στην Αθήνα. Γράφτηκε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π το 1917, όταν δηλαδή ιδρύθηκε και αποφοίτησε το 1921. Αμέσως μετά στρατεύτηκε λαμβάνοντας μέρος στη Μικρασιατική εκστρατεία. 
Το 1926 προσλαμβάνεται στις τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας ενώ, το 1930 τοποθετείται ως διευθυντής του γραφείου μελετών νέων σχολικών κτιρίων του υπουργείου Παιδείας. Εκεί, ο τότε υπουργός Παιδείας Γεώργιος Παπανδρέου, ενθαρρύνει τη δημιουργία μιας ομάδας νέων αρχιτεκτόνων. 
Επρόκειτο για ένα φιλόδοξο σχέδιο ανέγερσης χιλιάδων σχολικών μονάδων, όπου ο Μητσάκης θα αφήσει το στίγμα του. 
Ταυτόχρονα, τη περίοδο 1931-1933 ήταν επιμελητής του E. Hebrard στο Πολυτεχνείο. 
Ο Ν. Μητσάκης ήταν φίλος με τον Δημήτρη Πικιώνη και, σε ένα βαθμό, επηρεάστηκε από αυτόν. 
Το Γυμνάσιο Θηλέων "Αριστοτέλης" είναι ένα έργο του που κινείται μέσα σε κλασικά πλαίσια ενώ το Γυμνάσιο Δημητσάνας, που έχει σχεδιάσει από το 1928, κρατάει στοιχεία της τοπικής αρχιτεκτονικής (λιθοδομές, στέγες) χωρίς όμως να δείχνει ξεπερασμένο ή γραφικό. 
Παρόλα αυτά, ο Μητσάκης θα προχωρήσει παραπέρα και δείχνει σύντομα την ικανότητα του να δουλέψει πάνω στη μοντέρνα αρχιτεκτονική. 
Ίσως από τα γνωστά του έργα, είναι το Δημοτικό της οδού Κωλέττη (1932). Ο όγκος των τριών ορόφων διαθέτει μεγάλα οριζόντια ανοίγματα, ενώ οι τάξεις έχουν προσπέλαση ανά δύο μέσα από κοινό προθάλαμο. Το κεντρικό κλιμακοστάσιο βρίσκεται στον άξονα της σύνθεσης. Στο δώμα το κτίριο στέφεται με πέργκολα που περιβάλλει την απόληξη του κλιμακοστάσιου. 
Στα πλαίσια του μοντέρνου κινήματος σχεδίασε και το Ανώτερο Παρθεναγωγείο Θεσσαλονίκης, που κατασκευάστηκε τη περίοδο 1933-1936. Χαρακτηριστικό στη σύνθεση του κτιρίου είναι το μεγάλο (ενιαίο) υαλοστάσιο στον όγκο του κλιμακοστασίου της εισόδου που εκτείνεται ως το δώμα. Στη νότια πλευρά, το κτίριο διαθέτει σειρές από μεγάλα υαλοστάσια.
Πολλές από τις δουλειές του Μητσάκη έχουν να επιδείξουν ενδιαφέρουσες συνθέσεις συχνά σε περιορισμένα οικόπεδα. 
Ο Μητσάκης είχε δουλέψει επίσης πάνω σε σχέδια για το συγκρότημα τριών σχολών και μιας φοιτητικής λέσχης στη Θεσσαλονίκη, τα οποία έμειναν ανεφάρμοστα. ενώ είχε αποσπάσει και βραβεία σε διαγωνισμούς, όπως για τη μελέτη για το ναό Ευαγγελιστρίας Τήνου (μαζί με τον Κ. Παναγιωτάκο). 
Όμως, εκτός από το έργο του σε εκπαιδευτικά κτήρια (είχε σχεδιάσει επίσης σχολεία στον Κολωνό και τους Αμπελοκήπους), χαρακτηριστικό έργο του αποτελεί και η οικία Κουτσίνα στο Βόλο, το 1934. Ένα σημαντικό δείγμα της μοντέρνας κατοικίας στην Ελλάδα του μεσοπολέμου. 
Σήμερα ο Μητσάκης είναι μάλλον ξεχασμένος και τα έργα του παραμένουν εν πολλοίς άγνωστα. Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι χάθηκε πρόωρα. Σαν αρχιτέκτονας κινήθηκε ανάμεσα στο παραδοσιακό (ειδικά τη δεκαετία του '20) και το μοντέρνο. Απεβίωσε μόλις το 1941, σε ατύχημα κατά την επιστροφή του από τον πόλεμο.
Δημοτικό Σχολείο οδού Κωλέττη.

Ανώτερο Παρθεναγωγείο Θεσσαλονίκης (1933-36) (σήμερα 15ο Λύκειο)

Οικία Κουτσίνα, Βόλος 1934.



Βilly.
(photos αρχείο Billy Files)

2 σχόλια: