Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Οι Σημαντικότεροι Έλληνες Αρχιτέκτονες (μέρος 8ο)

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

O Βασίλειος Κασσάνδρας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Δεκεμβρίου 1904. Σπούδασε στην Ecole de Beaux Arts στο Παρίσι, τη περίοδο 1922-1927. 
Το 1926, το Μετοχικό Ταμείο Στρατού μέσω του υπουργείου Στρατιωτικών, προκηρύσσει Πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανέγερση κτιρίου στο οικόπεδο των πρώην Βασιλικών Στάβλων. 
Ο Κασσάνδρας 
συμμετέχει, μαζί με τον συμφοιτητή του Λεωνίδα Μπόνη,  και οι δύο τους κερδίζουν τον διαγωνισμό. Το κτίριο αφορούσε ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο Πανεπιστημίου, Σταδίου, Βουκουρεστίου, Αμερικής και αφορούσε τη κατασκευή ενός μεγάλης κλίμακας έργου (1927-1940). Το αποτέλεσμα ήταν ένα κτίριο με στοιχεία ανανεωτικού κλασικισμού, κάτι όχι παράξενο για την εποχή που σχεδιάστηκε. Υπήρχαν ακόμα και κάποιες art-deco αναφορές στην εσωτερική διακόσμηση (στο κιν/φο "Παλλάς", ζαχαροπλαστείο "Ζόναρς" κλπ). 
Η συνεργασία του Κασσάνδρα με τον Λ. Μπόνη δε θα σταματήσει σε αυτό το έργο. 
Τη περίοδο 1935-1937 κατασκευάζεται το κτίριο του REX, στη Πανεπιστημίου, το σημαντικότερο Αθηναϊκό art-deco αρχιτεκτονικό δείγμα. 
Περιλάμβανε έναν κινηματογράφο στο ισόγειο ("Rex") καθώς και ένα θέατρο ακριβώς πάνω από τον κινηματογράφο ("Κοτοπούλη").
Άλλα έργα του είναι το Θέατρο Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών (1950) το οποίο παραπέμπει στον κλασικό ρυθμό, ο Μητροπολιτικός Ναός Λάρισας(1950), αλλά και μια σειρά από πολυκατοικίες, ιδιωτικές κατοικίες κλπ. 
Ένα παράδειγμα μεσοπολεμικής πολυκατοικίας είναι η γωνιακή επί των οδών Ακαδημία 62 & Μαυρομιχάλη (μαζί με τον Μπόνη) του 1937. (φωτό κάτω)

Το 1964 εκλέχθηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στον τομέα των Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων, διατηρώντας την έδρα του μέχρι το τέλος της ζωής του. Απεβίωσε το 1973.
Το κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (στη 1η φωτογραφία, υπό κατασκευή) 

Κινηματοθέατρο REX (1937)



Billy.
(photos αρχείο Billy Files)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου