Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Οι Σημαντικότεροι Έλληνες Αρχιτέκτονες (μέρος 5ο)

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΖΑΧΟΣ

Ο Αριστοτέλης Ζάχος γεννήθηκε στη Καστοριά το 1871. Σπούδασε αρχιτεκτονική σε τρία διαφορετικά Πανεπιστήμια της Γερμανίας, τα Πολυτεχνεία του Μονάχου, της Στουτγκάρδης και της Καρλσρούης. Εκεί θα λάβει μια στέρεη παιδεία από κορυφαίους αρχιτέκτονες και θεωρητικούς, όπως ήταν ο Friedrich von Thiersch (1852-1921), ο Karl Schafer (1844-1908) και ο Josef Durm (1837-1919), ενω ταυτόχρονα εργαζόταν.
Διέκοψε τις σπουδές του το 1897 ώστε να λάβει μέρος, ως εθελοντής, στον ελληνοτουρκικό πόλεμο. Μετά το άτυχο τέλος του πολέμου, επιστρέφει στη Γερμανία όπου, το 1901, ο δάσκαλός του Durm θα τον προσλάβει ως πρώτο βοηθό του στη μελέτη σημαντικών δημόσιων κτιρίων. Ο Ζάχος δε πήρε ποτέ το πτυχίο του αρχιτέκτονα. Αυτό δεν τον εμπόδισε να εργαστεί και να εξελιχθεί στο τομέα αυτό.
Το 1906 έχει επιστρέψει στη Ελλάδα και στα αμέσως επόμενα χρόνια ωριμάζει στον Ζάχο η αντίληψη για τη σημασία της παράδοσης. Ο αρχιτέκτονας από τη Καστοριά, τέθηκε ως ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της ελληνικής αρχιτεκτονικής, έχοντας ως βάση τα βυζαντινά και παραδοσιακά πρότυπα. 
Στα έργα του συγκαταλέγονται αρκετοί ναοί αλλά και ιδιωτικά κτίρια.
Στη Αθήνα, χαρακτηριστικό του έργο είναι η οικία της λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη στη Πλάκα. Κατασκευάστηκε τη περίοδο 1924-1927 με χρήση οπλισμένου σκυροδέματος και λευκά επιχρίσματα. 
Σήμερα στο κτίριο αυτό στεγάζεται το Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης του Δήμου Αθηναίων.
Η ενασχόληση του Ζάχου με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική το οδήγησε στη δημοσίευση του άρθρου "Λαϊκή Αρχιτεκτονική" στο περιοδικό "Ο Καλλιτέχνης", το 1911. 
Ένα από τα εκκλησιαστικά έργα του είναι ο ναός του Αγίου Στυλιανού στη Θεσσαλονίκη, που έγινε από το Άσυλο Παιδιού. Επίσης έφτιαξε τρεις μεγάλους ναούς στο Βόλο. Τον μητροπολιτικό ναό Αγίου Νικολάου (1927-1935), βυζαντινού ρυθμού Σταυροειδής, τον ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (1929-1936) και τον ναό του Αγίου Κωνσταντίνου (1933-1935). Ο τελευταίος αφορά έναν όμορφο ναό στη παραλία της πόλης (πετρόκτιστη τρίκλιτη βασιλική), με ένα εντυπωσιακό ψηλό καμπαναριό με ρολόι.

Σημαντική παρουσία είχε και στη πόλη των Ιωαννίνων. 
Έργο του εκεί, η Παιδαγωγική Ακαδημία (1937) ενώ στα δημόσια εκπαιδευτικά κτίρια περιλαμβάνονται το συγκρότημα του Ιεροδιδασκαλείου της Βελλάς, καθώς και το κτίριο της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων (1930-1938) με επίβλεψη του μηχανικού Περικλή Μελίρρυτου. Όλα έχουν εμφανή τα βυζαντινά στοιχεία. 
Το ο Μητροπολιτικό Μέγαρο και το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο Ιωαννίνων, είναι επίσης έργα του Ζάχου. 
Στην Αθήνα, ο Ζάχος κατασκεύασε το σπίτι του στην Αρδηττού, με λιγότερο εμφανή τα παραδοσιακά στοιχεία, τουλάχιστον εξωτερικά. Σήμερα είναι κατεδαφισμένο. 
Ο Αριστοτέλης Ζάχος απεβίωσε στην Αθήνα το 1939. Έμεινε πιστός στη λαϊκή- παραδοσιακή αρχιτεκτονική, μένοντας μακριά από τα κλασικιστικά πρότυπα που επικρατούσαν την εποχή της δράσης του.

Οικία Αγγ. Χατζημιχάλη

Ναός Αγίου Κωνσταντίνου, Βόλος

Η Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων με το τοξωτό πρόπυλο.




Billy.
(photos αρχείο Billy Files)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου