Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Οι Σημαντικότεροι Έλληνες Αρχιτέκτονες (μέρος 3ο)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ

Ο Αλέξανδρος Νικολούδης γεννήθηκε στη Λέρο στις 18 Μαρτίου 1874. Εκεί πέρασε τα πρώτα του χρόνια, όμως αργότερα με την οικογένειά του θα εγκατασταθεί στην Αθήνα. Τότε ο πατέρας του θα ασχοληθεί με το εμπόριο και ναυτιλιακές εργασίες. Ο Α. Νικολούδης μεγάλωσε σε ένα άνετο περιβάλλον. Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Εcole des Βeaux Αrts του Παρισιού απ'όπου αποφοίτησε το 1905. Υπήρξε καθηγητής στο ΕΜΠ από το 1918. 
Ένα από τα γνωστά έργα του είναι το μέγαρο Λιβιεράτου, που κατασκευάστηκε τη περίοδο 1908-1909 στη Πατησίων & Ηπείρου 2.
Πρόκειται για ένα κτίριο νεο-μπαρόκ ρυθμού, που ερχόταν σε αντίθεση με τον καθιερωμένο κλασικισμό. 
Αυστηρό, με στοιχεία νεοκλασικού ρυθμού, είναι το κτίριο της Πανεπιστημιακής Λέσχης, στην συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ιπποκράτους. Κατασκευάστηκε τη περίοδο 1926-1930. 
Δικό του έργο είναι και ο ιστορικός κινηματογράφος "Αττικόν". Επρόκειτο για ένα κτίριο που είχε περάσει από διάφορες φάσεις. Το αρχικό κτίριο κατασκευάστηκε τη περίοδο 1870-1881 βάσει σχεδίων του Ερνέστου Τσίλλερ. Σημαντικές επεμβάσεις δέχτηκε μεταξύ 1916-1920 σε σχέδια του Νικολούδη, όπου του προσέδωσε νεο-μπαρόκ στοιχεία. Ήταν από τα πρώτα κτίρια που έγινε χρήση οπλισμένου σκυροδέματος (μπετόν αρμέ). Εκτός από την αίθουσα του "Αττικόν", αργότερα έγινε και δεύτερη αίθουσα, ο "Απόλλων", ενώ υπήρχαν και χώροι για καταστήματα. Το "Αττικόν" ήταν πάντα από τους πλέον πρωτοπόρους από τεχνικής άποψης κινηματογράφους στην Ελλάδα. 
Πανεπιστημιακή Λέσχη.

Mέγαρο Λιβιεράτου (δεκαετία '70). Σήμερα το διακοσμητικό στοιχείο της στέψης δεν υπάρχει, μετά τις ζημιές που υπέστη στο σεισμό του '81.

Γνωστό οικοδόμημα του Νικολούδη αποτελεί και το Σαρόγλειο μέγαρο, που ανεγέρθη με κληροδότημα του αξιωματικού Πέτρου Σαρόγλου και στέγασε τη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το έργο ξεκίνησε το 1924 και αποπερατώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '30 (πιθανόν το 1932). 
Ο Νικολούδης δούλεψε επίσης πάνω σε σχέδια για το Δικαστικό Μέγαρο Αθηνών, το οποίο είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις, στις αρχές της δεκαετίας του 1910. Τελικά αυτά τα σχέδια δεν έγιναν ποτέ πραγματικότητα.
Δικός του είναι και ο πολεοδομικός σχεδιασμός του (Παλαιού) Ψυχικού. Ο αρχιτέκτονας κινήθηκε στα πλαίσια της Αγγλικής κηπούπολης και στο σχέδιο υπάρχει μια γεωμετρικότητα. Εγκαινιάστηκε στις 17 Ιουλίου 1923. 
Σαρόγλειον [πηγή]

Αεροφωτογραφία του Ψυχικού στα πρώτα χρόνια.

Άλλα έργα του Νικολούδη ήταν ο Ιππόδρομος στο Φάληρο (1924 -εκεί που σήμερα κατασκευάζεται το ΚΠΙΣΝ), το μέγαρο Βάττη στον Πειραιά (περίπου 1928) και φυσικά, η Στοά Νικολούδη (Πανεπιστημίου). Αυτή σχεδιάστηκε το 1897, όταν ήταν ακόμα φοιτητής και ολοκληρώθηκε το 1918. Το αρχικό κτίριο όπου υπήρχε η στοά, κατεδαφίστηκε τη δεκαετία του '30. Τη θέση του πήρε νέο κτίριο και η στοά διαμορφώθηκε εκ νέου. Μεταπολεμικά δόθηκε σε αυτή το όνομα του αρχιτέκτονα προς τιμήν του. 
Το αρχικό κτίριο του Νικολούδη με τη στοά, πριν το 1935.




Billy.
(photos αρχείο Billy Files)*
*σε φωτογραφίες που αναδημοσιεύονται, παρατίθεται η πηγή









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου