Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Σαν σήμερα... Che Guevara

Στις 14 Ιουνίου 1928 γεννήθηκε στο Rosario της Αργεντινής ο Ernesto R. Guevara de la Serna. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Buenos Aires. Την ίδια περίοδο ξεκίνησε να ταξιδεύει στη Κεντρική και Νότιο Αμερική όπου διαπίστωσε τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. Ο ίδιος καταγόταν από μεσοαστική οικογένεια.
Μετά το τέλος των σπουδών του, το 1953, πάει στη Γουατεμάλα. Πρόεδρος εκείνης την εποχή ήταν ο Jacobo Arbenz ο οποίος προωθεί σοσιαλιστικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Όμως ο Guevara θα ζήσει την πραξικοπηματική  ανατροπή του Arbenz (υποκινούμενη από τις ΗΠΑ και τη CIA) και θα φύγει από τη Γουατεμάλα με προορισμό το Μεξικό. Εκεί βρίσκει δουλειά σαν γιατρός στο νοσοκομείο "Ηospital Central" στο Mexico City, στις αρχές του 1955.
Καθοριστική θα είναι η γνωριμία του, λίγους μήνες αργότερα, με τους αδερφούς Raul & Fidel Castro.
O Guevara, έχοντας ασπαστεί ήδη τον Μαρξισμό και πιστεύοντας ότι η λύση στα προβλήματα της Λατινικής Αμερικής ήταν η ένοπλη επανάσταση, αποφασίζει να ακολουθήσει τον Fidel στο "Κίνημα της 26ης Ιουλίου" με σκοπό την ανατροπή του δικτάτορα F. Batista στη Κούβα.
Η επανάσταση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία το 1959. Ο Che θα αποκτήσει Κουβανέζικη υπηκοότητα στις 9 Φεβρουαρίου εκείνης της χρονιάς. Με τον Fidel Castro πλέον στο τιμόνι της χώρας, ο Guevara θα αναλάβει ως Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Κούβας (1959-1961) και, αργότερα ως υπουργός Βιομηχανίας. Με αυτές τις αρμοδιότητες ταξίδεψε ανά τον κόσμο ως εκπρόσωπος της Κούβας ενώ ταυτόχρονα προωθούσε σχέδια για την ανακατανομή της γης και την εθνικοποίηση της βιομηχανίας.
Μετά το εμπορικό εμπάργκο που επέβαλαν oι ΗΠΑ στη Κούβα στα τέλη του 1960, σε συνδυασμό με τις ανεπιτυχείς μεταρρυθμίσεις, η οικονομία άρχισε να κλονίζεται.
Ο Guevara  θα αποχωρήσει από τη Κούβα και τη κυβέρνηση του Castro το 1965, νιώθοντας πλέον την ανάγκη να μεταφέρει την  επανάσταση σε άλλα μέρη του αναπτυσσόμενου κόσμου. Αυτή τη φορά θα πάει στο Congo της Αφρικής. Μετά από την μη επιτυχή έκβαση των ενεργειών του εκεί επιστρέφει στην Αβάνα της Κούβας με μεγάλη μυστικότητα τον Ιούλιο του 1966. Σκοπός του αυτή τη φορά είναι να προετοιμάσει μια νέα αποστολή για τη Βολιβία. Εκεί θα πάει στις 3 Νοεμβρίου του '66. Όμως τα πράγματα δε θα πάνε καλά για τον comandante. Ο Guevara δεν θα έχει τη στήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βολιβίας και θα καταφέρει να έχει έναν μικρό μόνο αριθμό επαναστατών μαζί του. Επιπρόσθετα η Κυβέρνηση της Βολιβίας θα ανακαλύψει ότι ο Guevara βρίσκεται στη χώρα, αλλά και την τοποθεσία του. Χωρίς να έχει τη δυνατότητα να αντεπιτεθεί αποτελεσματικά, θα βρεθεί κυνηγημένος από τον στρατό της Κυβέρνησης.
Το τέλος θα έρθει, όταν στις 8 Οκτωβρίου 1967 καταδρομείς του στρατού της Βολιβίας συλλαμβάνουν τον Che. Την επόμενη μέρα (9/10) θα τον εκτελέσουν στο χωριό La Higuera όπου τον είχαν πάει. Η εντολή δόθηκε από τον Πρόεδρο της Βολιβίας.

Billy.
(Πηγές: bbc.co.uk / thechestore.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου