Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Πύργος Αθηνών.

Σαν σήμερα, 45 χρόνια πριν, στις 13 Ιουνίου 1969 θεμελιώνεται ο Πύργος Αθηνών. 

Το κτίριο αυτό ήταν αποτέλεσμα του Α.Ν. 395/68 «Περί του ύψους των οικοδομών και ελευθέρας δομήσεως» που επέτρεπε την αύξηση των Σ.Δ. κατά 20 έως 40%. Έως τότε το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος των οικοδομών έφτανε στα 35 μέτρα (το "Χίλτον" και το κτίριο του ΟΤΕ στη Πατησίων είχαν γίνει κατά παρέκκλιση).  Με ύψος 103 μέτρα αποτελεί μέχρι και σήμερα το ψηλότερο κτίριο που έχει κατασκευαστεί στη χώρα μας. Βρίσκεται στη λεωφόρο Μεσογείων 2-4 και συμπληρώνεται από ένα ακόμα κτίριο 65 μέτρων, δημιουργώντας έτσι ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα γραφείων και καταστημάτων στη πρωτεύουσα.
Το εγχείρημα ήρθε να πραγματοποιήσει η οικοδομική εταιρία "Αλβέρτης-Δημόπουλος Α.Ε.", μια από τις μεγαλύτερες εκείνη την εποχή. 
Τα σχέδια του Πύργου ανατέθηκαν στους αρχιτέκτονες Ιωάννη Βικέλα και Ιωάννη Κυμπρίτη. Αποτελείται από 25 ορόφους και ακολουθεί το κλασικό μοτίβο των γυάλινων ουρανοξυστών.
Το έργο αποπερατώθηκε και δόθηκε προς χρήση το 1971. Αποτελούσε ένα από τα πλέον σύγχρονα κατασκευαστικά κτίρια και πληρούσε τις πιο άρτιες προδιαγραφές. 


Βilly.
(photos αρχείο Billy Files) 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου