Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Λόλα.

Τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 1964 έκανε πρεμιέρα μια από τις πλέον κλασικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Η "Λόλα" της Φίνος Φιλμ.
Η σκηνοθεσία είναι του Ντίνου Δημόπουλου σε σενάριο Ηλία Λυμπερόπουλου. Στο ρόλο της Λόλας η εκπληκτική Τζένη Καρέζη ενώ δίπλα της είναι ο επίσης εκπληκτικός Νίκος Κούρκουλος (Άρης). Επίσης πολύ καλές ερμηνείες δίνουν οι Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Παντελής Ζερβός και ο Νίκος Καλογήρου (με τη κλασική ατάκα "Πολλά τα λεφτά Άρη"). Παίζουν επίσης οι Νίκος Φέρμας, Γιάννης Βογιατζής, Λαυρέντης Διανέλλος, Ανέστης Βλάχος, Αλίκη Ζωγράφου, Δημήτρης Μπισλάνης, Νάντα Τζάκα κ.α.
Ο Πάνος Γαβαλάς και η Ρία Κούρτη ερμηνεύουν το τραγούδι "Είναι βαρύς ο ουρανός" και η Βίκυ Μοσχολιού το τραγούδι "Του ήλιου σβήστηκε το φως" σε στίχους Βαγγέλη Γκούφα και μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου. Επίσης η Τζένη Καρέζη τραγουδάει το "Δεν έχει αρχή".
Η ταινία έκοψε 313.822 εισιτήρια και ήρθε 8η σε 92 ταινίες τη σαιζόν 1963-1964.
Υπόθεση: Ο Άρης μετά από τρία χρόνια βγαίνει από τη φυλακή, όπου βρέθηκε προδωμένος από τους συνεργούς του. Δεν έδωσε ονόματα αλλά ονειρεύεται να εκδικηθεί. Θα συναντήσει ξανά την Λόλα, τη μεγάλη του αγάπη. Ο Στέλιος θέλει την Λόλα για τον εαυτό του, γι' αυτό και πρόδωσε τον Άρη. Θρασύδειλος από τη φύση του, προσλαμβάνει ένα μαχαιροβγάλτη, τον Μαύρο να εκτελέσει τον Άρη. Ο Άρης ωστόσο θα καταφέρει να βγει ζωντανός και θα γυρέψει τελικά να πάρει την εκδίκησή του κλείνοντας τους λογαριασμούς του με το Στέλιο....Η ταινία ζωντανεύει την Τρούμπα, με τα μπαρ, τις πεταλουδίτσες και τους μαχαιροβγάλτες, τους αδίστακτους εγκληματίες που όμως είχαν ένα δικό τους κώδικα τιμής που δεν παραβίαζαν. (πηγή retrodb.gr)


Καταχώρηση μια μέρα πριν την πρεμιέρα της ταινίας στις κιν. αίθουσες (Κυριακή 16/2/1964), με την επισήμανση ότι στη βραδυνή προβολή του "ΣΕΛΕΚΤ", την επομένη, θα δώσουν το παρόν οι πρωταγωνιστές


Billy.
(αρχείο Billy Files)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου