Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Ο ερχομός του Λούνα Παρκ στην Ελλάδα.

Ένας από τους πιο αγαπημένους παιδικούς προορισμούς εδώ και πολλές δεκαετίες είναι το "λούνα παρκ". Δεκάδες τέτοιοι μαγικοί χώροι έχουν υπάρξει στη χώρα μας αλλά και στην Αττική τα προηγούμενα χρόνια.
Πότε όμως έκανε την εμφάνισή του το "λούνα παρκ" στην Ελλάδα? Λίγα είναι γνωστά, όμως σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Εμπρός" στις 4 Μαΐου 1912 διαβάζουμε τα εξής:
"Οι αδελφοί Τσόχα έσχον θαυμασίαν έμπνευσιν εγκαθιστώντες εν Ελλάδι το Λούνα Παρκ, την γνωστήν σειράν διασκεδαστικών παιχνιδίων των οποίων ιδιοκτήτης εις όλον τον κόσμον είναι η ιδία Αμερικανική Εταιρία ήτις συνεβλήθη και μαζύ των. Το Λούνα Παρκ εξετρέλλανε μέχρι τούδε όλας τας πρωτευούσας με τας θαυμασίας ατραξιόν του".

Που όμως θα ήταν το Λούνα Παρκ? Στη συνέχεια του άρθρου διαβάζουμε:
"Εντός του αρξαμένου θέρους το Π. Φάληρον πρόκειται να λάβη όψιν αληθώς Ευρωπαϊκήν μεταβαλλόμενον εις κέντρον διασκεδάσεως δια της εγκαταστάσεως εις τον Ζοωλογικόν κήπον ποικίλων παιγνίων και διασκεδαστικών μηχανημάτων, τα οποία υπάρχουν εις όλας τας μεγάλας πόλεις του κόσμου και τα οποία εν Ευρώπη ατραξιόν ονομαζόμενα είναι εντελώς άγνωστα εις ημάς."
Η ιδέα για την εγκατάσταση του "λούνα παρκ" εκεί πιστώνεται στον επιχειρηματία Νικόλαο Τσόχα. Ο χώρος παραχωρήθηκε από τον Ζωολογικό κήπο που υπήρχε στο Φάληρο (τα εγκαίνια του οποίου είχαν γίνει το 1902), όπου και θα ελάμβανε το ήμισυ των συνολικών εισπράξεων.

(4/5/1912)

Τελικά, μετά από αρκετές αναβολές, τα εγκαίνια του Λούνα Παρκ έγιναν τη 1η Αυγούστου 1912. Εν τω μεταξύ η περιέργεια του κόσμου είχε αυξηθεί κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να σημειωθεί κοσμοσυρροή εκείνη τη μέρα στο Φάληρο.
Μεγάλες ατραξιόν του νεοσύστατου Λούνα Παρκ ήταν η "ρουλέτ ουμέν", δηλαδή ένας περιστρεφόμενος διάδρομος-ιπποδρόμιο που αύξανε σταδιακά τη ταχύτητα περιστροφής του, καθώς και το "παλάτι των τρελλών". Φυσικά δεν έλλειπαν παιχνίδια όπως η σκοποβολή, το σημάδι με χαλκάδες, τα περιστρφόμενα ποδήλατα, ενώ υπήρχε και εντυπωσιακό εναέριο τρενάκι του οποίου, όμως, η λειτουργία δεν είχε ξεκινήσει την ημέρα των εγκαινίων.

Billy.
(αρχείο Billy Files)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου