Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Οι πιο ελκυστικοί εργοδότες παγκοσμίως και η δύναμη της εταιρικής επωνυμίας

Κυρίαρχη πρόκληση για τις επιχειρήσεις, η προσέλκυση και διακράτηση ταλαντούχων στελεχών.
Της Χριστινας Δαμουλιανου

Οι 18 εργοδότες που αναγνωρίστηκαν υστέρα από διαγωνισμό ως οι πλέον ελκυστικοί ανά τον κόσμο και τους απονεμήθηκε η διάκριση Randstad Award 2013, είναι «προϊόν» της μεγαλύτερης ίσως ανεξάρτητης μελέτης που διενεργείται παγκοσμίως. Αναδεικνύει, όχι μόνo τη «δύναμη» που έχει η εταιρική επωνυμία, αλλά και το ότι για τις επιχειρήσεις, η διαχείριση της φήμης τους ως εργοδότες, συνιστά ιδιαίτερα σημαντική πρόκληση και οφείλουν να έχουν επίγνωση του τρόπου διαχείρισής της. Κυρίαρχη πρόκληση για τις επιχειρήσεις, ασφαλώς, είναι η προσέλκυση και η διακράτηση ταλαντούχων στελεχών. «Μια πρόκληση που θα αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στα επόμενα χρόνια».

Πολύτιμο εργαλείο
Για τον λόγο αυτό «η προσέγγιση των καθοδηγητών γνώμης είναι το πολυτιμότερο εργαλείο για τους εργοδότες που επιθυμούν να ενισχύσουν τη δημοτικότητά τους», σχολιάζει η Μαριέλ ντε Μεϊκέρ, διευθύνουσα σύμβουλος Ανθρωπίνου Δυναμικού της Randstad. Σύμφωνα με την έρευνα, «οι εργοδότες πρέπει να προβάλλουν ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων που προσφέρουν, με ιδιαίτερη έμφαση στην επαγγελματική εξέλιξη και στις ευκαιρίες που συνυπάρχουν. Στο θετικό εργασιακό περιβάλλον και στην οικονομική ασφάλεια». Η έρευνα διεξήχθη με 140.000 προσωπικές συνεντεύξεις σε 18 χώρες που εμπίπτουν στη γεωγραφική δραστηριότητα της Randstad και ανέδειξε ότι στην Ευρώπη, το Νούμερο 1 θέλγητρο είναι η εργασιακή ασφάλεια και η οικονομική ευρωστία της επιχείρησης. Αποτελούν τους βασικούς παράγοντες για την επιλογή εργοδότη και την προσέλκυση μελλοντικών ταλαντούχων στελεχών, αλλά ακόμη και τους βασικούς παράγοντες κατά την αναζήτηση εργασίας.

Εργασιακή ασφάλεια
όσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες εκτιμούν την εργασιακή ασφάλεια, τις ανταγωνιστικές αμοιβές και το ενδιαφέρον των εργασιακών καθηκόντων, περίπου στον ίδιο βαθμό. Ωστόσο, οι άνδρες ενδιαφέρονται περισσότερο για τις προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης - συμπεριλαμβανομένης και της επαρκούς εκπαίδευσης και των ευκαιριών για διεθνή καριέρα. Δίνουν επίσης μεγαλύτερη βαρύτητα στις οικονομικά υγιείς επιχειρήσεις, στην ισχυρή διοίκηση και στις εταιρικές αξίες. Οι γυναίκες, από την πλευρά τους, είναι περισσότερο πιθανό να εστιάσουν στο καλό εργασιακό περιβάλλον και ενδιαφέρονται περισσότερο για την εξισορρόπηση της επαγγελματικής με την προσωπική ζωή τους, για την ευελιξία του εργασιακού ωραρίου και την εύκολη καθημερινή μετακίνησή τους. Οσο για τους λόγους που θα οδηγούσαν τους συμμετέχοντες στην έρευνα σε παραίτηση από τον τωρινό εργοδότη τους, η πλειονότητά τους -σε παγκόσμια κλίμακα- ανέφερε την έλλειψη ανταμοιβών. Ακολουθούν η έλλειψη επαγγελματικών ευκαιριών και το δυσάρεστο εργασιακό περιβάλλον. Τα διευθυντικά στελέχη, κυρίως, ανέφεραν ως κύριο λόγο παραίτησής τους την έλλειψη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Σε μικρότερο ποσοστό οι ερωτηθέντες -άτομα ηλικίας 18-24 ετών, υψηλού μορφωτικού επιπέδου και διευθυντικά στελέχη- ανέφεραν την επιθυμία απόκτησης μεγαλύτερης εμπειρίας.
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, στην Ελλάδα ως οι πλέον ελκυστικοί κλάδοι αναδεικνύονται η Πληροφορική, η παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και η Αυτοκινητοβιομηχανία. Και ακολουθούν ως ελκυστικοί τομείς απασχόλησης, ο Φαρμακευτικός/χημικός και ο κλάδος Τροφίμων και Προϊόντων Ευρείας Κατανάλωσης. Καταγράφτηκε επίσης και η συνέχιση της τάσης, οι μεν άνδρες να προτιμούν τις τεχνικές βιομηχανίες, ενώ οι γυναίκες να προτιμούν κυρίως τον κλάδο παροχής υπηρεσιών.

Προκλήσεις
Ωστόσο, η Randstad με σχεδόν ταυτόχρονη ανακοίνωση και των αποτελεσμάτων άλλης ετήσιας έρευνας της «HR & Workplace Trends Report 2012- 2013» επιτρέπει στην αγορά «να μιλήσει για την ίδια την αγορά» και καταγράφει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και το πώς οι αλλαγές έχουν επηρεάσει τα διαφορετικά τμήματα των επιχειρήσεων. Και ιδιαιτέρως, το πώς διαφοροποιούν και διαμορφώνουν τις τάσεις της απασχόλησης και της στελέχωσης, αλλά και τη διακύμανση των μισθών στην αγορά εργασίας. Τα στοιχεία της έρευνας προκύπτουν μέσα από τις διαπροσωπικές και αναλυτικές συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν με στελέχη επιχειρήσεων υπεύθυνα για τη λήψη αποφάσεων. Συμμετείχαν 287 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, ενώ την επεξεργασία των απαντήσεων ανέλαβε εξωτερικός φορέας που επιλέχθηκε από τα κεντρικά γραφεία της Randstad στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας.
Τρεις βασικοί λόγοι
Τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, ως οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους σημειώνεται αδυναμία για την προσέλκυση ταλαντούχων εργαζομένων, καταγράφονται οι εξής τρεις: κατ’ αρχήν ο έντονος ανταγωνισμός για το διαθέσιμο ταλαντούχο προσωπικό. Κατόπιν, το ότι η βιομηχανία είναι σήμερα λιγότερο ελκυστική απ’ ό,τι ήταν στο παρελθόν. Και τρίτον, οι μη ανταγωνιστικές αμοιβές και παροχές που τους προσφέρονται. Η έλλειψη ευκαιριών εξέλιξης μέσα στην εταιρεία είναι επίσης ένας σημαντικός λόγος και έχει ως αποτέλεσμα τη μη προσέλκυση ταλέντων διεθνώς. Οσο για τις επιπλέον παροχές, στην ελληνική αγορά, την πρώτη θέση (73%) κατέχει η Ιατρική Ασφάλιση, ενώ διεθνώς, η παροχή μπόνους συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό (67%) των απαντήσεων.
Οι νικητές του βραβείου Randstad Award για το 2013
Τα στελέχη Ανθρωπίνου Δυναμικού, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, εκτιμούν ότι οι κυριότερες προκλήσεις -τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρονιά, δηλαδή από την έναρξη της συγκεκριμένης ετήσιας αυτής έρευνας- παραμένουν οι εξής τρεις: Πρώτη είναι η αύξηση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας των εργαζομένων. Δεύτερη έρχεται η διακράτηση των καλύτερων «ώστε να μην επωφελούνται οι ανταγωνιστές μας». Τρίτη είναι η δημιουργία ταλαντούχων ηγετών που θα οδηγήσουν την επιχείρηση στην ανάπτυξη. «Οταν ρωτήσαμε τους συμμετέχοντες, ποιες ηγετικές ικανότητες πρέπει να διαθέτει ένας χαρισματικός ηγέτης, εκείνοι -τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο- όρισαν ως κυριότερες τις εξής τρεις: την ικανότητα να παρακινεί και να εμπνέει, την προσαρμοστικότητα στα συνεχώς μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα και στις διαρκώς μεταβαλλόμενες επιχειρησιακές ανάγκες, όπως και τη δεξιότητα επίλυσης προβλημάτων».
Οι νικητές του βραβείου Randstad Award για το 2013 είναι: Mercedes Benz (Αργεντινή), ABC (Αυστραλία), Techspace Aero (Βέλγιο), WestJet Airlines Ltd. (Καναδάς), Bank of China (Κίνα), Groupe Canal+ (Γαλλία), Audi (Γερμανία), MTR (Χονγκ Κονγκ), Microsoft (Ινδία), La Feltrinelli (Ιταλία), Suntory Holdings (Ιαπωνία), Air New Zealand (Νέα Ζηλανδία), KGHM Polska Miedz (Πολωνία), Singapore Airlines (Σιγκαπούρη), EADS CASA (Ισπανία), Amsterdam Airport Schiphol (Ολλανδία), John Lewis (Ηνωμένο Βασίλειο) και Microsoft Corporation (ΗΠΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου