Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας για πολλά χρόνια, η FIX κατείχε το μονοπώλειο στο χώρο της μπύρας. Η ιστορία ξεκίνησε το 1864 όταν ο βασιλιάς Όθωνας έδωσε στον Ιωάννη Φιξ, την άδεια παραγωγής μπύρας στην Ελλάδα. Το αποκλειστικό προνόμιο της διάθεσης της κατείχε η εταιρία μέχρι το 1963, δηλαδή για περίπου έναν αιώνα.
Στις 12 Ιουνίου 1963, στην εφημερίδα "Ελευθερία" ανακοινώνεται η συνεργασία Ελλήνων και Ολλανδών με σκοπό τη δημιουργία της "Αθηναϊκής Ζυθοποιίας" για τη παραγωγή της μπύρας Amstel (πάνω).
Πάντως, ήδη από το 1961 κάνει την εμφάνισή της και η μπύρα "Άλφα" της "Ελληνικής Ζυθοποιίας Α.Ε.".
Η "Ελληνική Ζυθοποιία" ευχαριστεί το κοινό για τη θερμή υποδοχή, τον Απρίλιο του 1961.
Η παραγωγή όμως της Amstel θα ξεκινήσει το 1965. Με την εμφάνισή της στην αγορά θα ξεκινήσει και ένας πόλεμος μεταξύ της "Αθηναϊκής Ζυθοποίας" και της FIX , η οποία βέβαια και τον ξεκίνησε. Ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων στον ημερήσιο τύπο πληροφορούσαν τους καταναλωτές για τα γεγονότα, φυσικά καθε φορά από την οπτική γωνία του καθένα.
Σύμφωνα με την "Κάρολος Φιξ Α.Ε." στις 2 Μαίου 1965 "Απηγορεύθη η κυκλοφορία της μπύρας Άμστελ" δια τη προστασία του κοινού. Αιτία η φιάλη των 500 γρ.
Ήδη όμως η Amstel κατηγορεί δημοσίως τη FIX για "άσκηση εξοντωτικού ανταγωνισμού".
Η νέα μπύρα μπορεί να κυκλοφορεί μόνο στη φιάλη των 330 γρ., εφόσον η άδεια της 19ης Απριλίου 1965 που είχε δωθεί από το Υπουργείο Εμπορίου για τη μεγάλη φιάλη (500 γρ.) ανεκλήθη στις 27 του ίδιου μήνα!
Το όλο θέμα ήταν πως το καθαρό περιεχόμενο της φιάλης ήταν στα 490 γρ. ποσότητα που πάντως όριζε η νόμιμη άδεια ρητώς (σύμφωνα με την Amstel)! Όμως ο πόλεμος επεκτάθηκε από το περιεχόμενο και στη ταυτότητα της φιάλης καθαυτής. Η Αmstel δηλώνει πως σχεδόν άμεσα με τη κυκλοφορία της, η FIX κυκλοφόρησε όμοιες σε σχήμα και χρώμα φιάλες με τις δικές της. H αντιδικία κράτησε για αρκετούς μήνες.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τη διαφήμιση που ακολουθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός απέναντι στην Amstel είχε και συνέχεια.....
Έτσι τον Αύγουστο του 1969 η Amstel "καρφώνει" FIX και Άλφα ότι προκαλούν σύγχυση στους καταναλωτές, κυκλοφορώντας τα προϊόντα τους σε φιάλες δικές της με το ανάγλυφο όνομα της ίδιας (AΜΣΤΕΛ) αλλά τις δικές τους ετικέτες! Παραθέτει μάλιστα και φωτογραφία, προτρέποντας το κοινό να προσέχει ιδιαίτερα την αυτοκόλλητη ετικέτα.
Παρά τη επίθεση της κυρίαρχης, τότε, FIX προς την Amstel, ήταν η τελευταία που κυριάρχησε στις επόμενες δεκαετίες στην αγορά μπύρας στη χώρα μας και βέβαια εξακολουθεί να κυριαρχεί.
Ειρωνία είναι πως, μετά την απουσία ετών από την αγορά, η μπύρα Άλφα επανακυκλοφόρησε (τo 2000) από την "Αθηναϊκή Ζυθοποιία", δηλαδή την εταιρία που παράγει την ίδια την Amstel!
18-4-1965. Η ΑΜΣΤΕΛ προ των πυλών της ελληνικής αγοράς. Ο ερχομός της νέας μπύρας καθόλου δεν άρεσε στη... παλιά, δηλαδή στη FIX.
H "Αθηναϊκή Ζυθοποιία" μετά το ξεκίνημά της παραγωγής στην Αθήνα, το 1965, θα ανοίξει νέο εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη το 1975 και ένα νέο στη Πάτρα το 1985. Το 1981 λανσάρει στην ελληνική αγορά το brand της Heineken. Λίγο αργότερα, το 1982, η άλλοτε πανίσχυρη ΦΙΞ θα καταρρεύσει και θα εξαφανιστεί από την αγορά μέχρι την επανασύστασή της μάρκας πριν μερικά χρόνια.
Billy
(Aρχείο Billy Files)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου