Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Tom Jones


Γεννήθηκε στο Pontypridd της νότιας Ουαλίας στις 7 Ιουνίου του 1940.

Ξεκίνησε να τραγουδάει σε πολύ νεαρή ηλικία στην εκκλησία και στη σχολική ορχήστρα. Παράτησε το σχολείο στα 16 και παντρεύτηκε, αποκτώντας έναν γιό ένα χρόνο αργότερα. Τα χρήματα που εξασφάλιζε προέρχονταν από διάφορες δουλειές σε pubs όπου τραγουδούσε. Μέχρι το 1963 παίζει τακτικά σε clubs με το δικό του συγκρότημα, ενώ o  Gordon Mills γίνεται manager του. Το 1964 του έχει εξασφαλίσει συμβόλαιο για δίσκο. Οι δύο τους αποτέλεσαν μια πολύ καλή ομάδα με έναν καταιγισμό επιτυχιών. Πρώτη του μεγάλη επιτυχία το “Its Not Unusual” το 1965, που πάει στο Νο1 της Μ. Βρετανίας. Την ίδια χρονιά κέρδισε το βραβείο Grammy για τον καλύτερο νεοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη.
Πολύ μεγάλη επιτυχία κάνει και το «Green Green Grass of Home” (1966), που πάει στη κορυφή του Βρετανικού chart για επτά εβδομάδες. Αυτό ήταν και το πρώτο single της εταιρίας Decca με πωλήσεις άνω του ενός εκατομμυρίου στη Μ. Βρετανία. Έκτοτε ο Tom Jones έκανε πολλές top 20 επιτυχίες (και στις ΗΠΑ) με τραγούδια όπως το “Ill Never Fall in Love Again”,  Im Coming Home”, “Delilah”, “Without Love”, “Shes a Lady κ.α. Στη δεκαετία του ’80 χαρακτηριστική είναι η συνεργασία του με τους  Art of Noise, στη διασκευή του “Kiss” (Prince) που πάει στο Νο 5 της Βρετανίας. Με τη κυκλοφορία του άλμπουμ “The Lead And How To Swing It  το 1994, προσθέτει άλλη μια επιτυχία στο ενεργητικό του, το “If I Only Knew” (UK #11), αλλά γενικότερα η παρουσία του δεν ήταν έντονη εκείνη τη δεκαετία.

Αυτό μέχρι τη δυναμική του επανεμφάνιση το 1999. Ο  Tom Jones κυκλοφορεί το “Reload”, ένα άλμπουμ στο οποίο ο Ουαλός καλλιτέχνης συνεργάζεται με ονόματα όπως οι Stereophonics, οι Cardigans, οι Portishead (στο εκπληκτικό “Motherless Child”), τον Van Morrison, τους Devine Comedy και άλλους. To Reload” γίνεται Νο 1 άλμπουμ στη Μ. Βρετανία με αρκετά hit-singles να το συνοδεύουν.  Τη μεγαλύτερη επιτυχία κάνει με το “Sex Bomb” στη συνεργασία του με τον DJ και παραγωγό Mousse T.  To single κυκλοφορεί στις αρχές του 2000, πάει στο Νο 3 του Αγγλικού chart ενώ, εκτός από τα ραδιόφωνα, κατακτάει και τα clubs με το “Peppermint Disco Mix”.
Ο καλλιτέχνης-θρύλος με την εξαιρετική φωνή, εξακολουθεί να είναι ενεργός δισκογραφικά. Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε νέο άλμπουμ με τίτλο "Spirit in the Room". Δε λείπουν βέβαια και οι ζωντανές εμφανίσεις , αλλά και κάποιες τηλεοπτικές.

Το "Sex Bomb" ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του 2000. Εκείνη τη χρονιά ο Tom Jones κέρδισε το Brit Award για τον καλύτερο άνδρα καλλιτέχνη. Το 2003 κερδίζει Brit Award για την εξαιρετική συνεισφορά του, ενώ το 2006 χρίστηκε Ιππότης για τις υπηρεσίες του στη μουσική, έχοντας πια τον τίτλο του Sir.


Βilly.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου