Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Pac-Man. To παιχνίδι θρύλος.

Για όσους (και όσες) έζησαν τα παιδικά τους χρόνια στη δεκαετία του '80, το όνομα Pac-Man φέρνει αυτόματα αναμνήσεις. Αμέτρητες ώρες παιχνιδιού και αμέτρητα.... κέρματα χαμένα προς τιμήν του.

Ο pac-man ξεκινάει τη καριέρα του στην Ιαπωνία στις 22 Μαίου 1980 και μέχρι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους φτάνει στις ΗΠΑ. Μέχρι σήμερα παραμένει ένα από τα πιο δημιφιλή ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Το Pac-Man ήταν δημιουργία του σχεδιαστή παιχνιδιών Toru Iwatani, υπαλλήλου της εταιρίας Namco. H Namco ήθελε να δημιουργήσει ένα παιχνίδι ελκυστικό σε αγόρια και κορίτσια.
Αρχικά, το κίτρινο στρογγυλό με το μεγάλο στόμα, ονομάζεται Puck Man.
Στις ΗΠΑ, όμως, ή ονομασία μετατρέπεται σε Pac Man.
Η ανταπόκριση του κοινού ήταν θερμή παντού. Το παιχνίδι με τα χαριτωμένα φαντάσματα και το πιο "ανάλαφρο" θέμα σε σχέση με παιχνίδια όπως το Space Invaders, καθιερώθηκε ως μια αναμφισβήτητη επιτυχία.
Σκοπός του Pac Man είναι να γυρίζει μέσα στο λαβύρινθο με σκοπό να φάει τις 240 τελείες που υπάρχουν εκεί, χωρίς να τον προλάβουν τα 4 φαντάσματα. Αυτά είναι διαφορετικού χρώματος : κόκκινο (Blinky), ανοικτό μπλε (Inky), ροζ (Pinky) και πορτοκαλί (Clyde). Όλα όμως γίνονται σκούρα μπλε όταν ο Pac Man φάει μια από τις 4 "σούπερ τελείες", οι οποίες του δίνουν τη δυνατότητα,για κάποιο διάστημα, να φάει και τα φαντάσματα.
Επίσης, κατά καιρούς, εμφανίζονται στην οθόνη διάφορα φρούτα, τα οποία αν ο Pac Man καταβροχθίσει, κερδίζει bonus πόντους.

Σύντομα εκτός των arcades, κυκλοφόρησαν εκδόσεις για κονσόλες ή προσωπικούς Η/Υ (η Atari τo 1981 αρχικά για το 2600, η Commodore το 1983 για τον C64 κλπ), ενώ κυκλοφορούν και παραλλαγές του παιχνιδιού. Η πιο γνωστή ήταν η ms. Pac Man. Aρχικά εξελίχθηκε με το όνομα Crazy Otto από την  General Computer Corporation, η οποία το έδωσε στην Midway, τον επίσημο διανομέα του Pac Man στις ΗΠΑ. Επειδή το παιχνίδι ήταν ουσιαστικά αντιγραφή του Pac Man αλλά κυκλοφορούσε χωρίς έγκριση , η αμερικάνικη εταιρία για να αποφύγει τα νομικά προβλήματα, δίνει τα δικαιώματα στη Namco (δημιουργό του πρωτότυπου παιχνιδιού), το 1982.

Billy.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου