Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Νέα από το... χτες!

Στις 15 Απριλίου 1951 έγιναν στην Ελλάδα οι πρώτες μεταπολεμικές δημοτικές εκλογές.
Νικητής, για το δήμο Αθηναίων, αναδείχθηκε ο Κώστα Κοτζιάς με ποσοστό 51.5%.  Δεν ήταν η πρώτη φορά που θα αναλάμβανε το τιμόνι του δήμου. Είχε εκλεγεί δήμαρχος και το 1934.

Ας δούμε όμως μερικά από όσα είπε ο ίδιος ο Κοτζιάς, μετά την εκλογή του, στην εφημερίδα  "Εμπρός" την Κυριακή 27η Μαίου του 1951.


O κ. Κ. ΚΟΤΖΙΑΣ ΟΜΙΛΕΙ ΕΙΣ ΤΟ «ΕΜΠΡΟΣ»
 ΠΩΣ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ Ο ΛΑΟΠΡΟΒΛΗΤΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ
 
............
Το κυκλοφοριακόν πρόβλημα της πρωτευούσης κατήντησε πλέον εφιάλτης και δια τους πεζούς και δια τα αυτοκίνητα. Τι θα μπορούσε να γίνη, ώστε με λίγα χρήματα, εφ’όσον δεν υπάρχουν πολλά, να διορθωθεί η κατάστασις?  Μήπως τουλάχιστον υπάρχει κανένα σχέδιον δια να κοπούν οι κλειστές στροφές των κεντρικών δρόμων?
-Εκείνο το οποίο μ΄ενδιαφέρει από απόψεως στροφών είναι να… στραφούν τα οικονομικά του Δήμου από έλλειμμα εις ενεργητικόν…….
-Και συνεχίζει ο κ. Κοτζιάς παρακάτω-
Σήμερον δε ο Δήμος πνέει τα λοίσθια. Ευρίσκεται εις τα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Αλλά θα σας δώσω ένα παράδειγμα δια την κυκλοφορίαν. Είναι ανάγκη να κοπούν τα πεζοδρόμια της οδού Ακαδημίας δια να διευκολυνθεί η κυκλοφορία και ακόμα να γίνει μια νέα οδός παράλληλος προς την Ιερά Οδό. Από την μιαν θα φεύγουν τα αυτοκίνητα από Αθήνα και την άλλην θα έρχονται. Αλλά γι’αυτά τα δύο…. πραγματάκια απαιτούνται 3.5 δισεκατομμύρια.
Πώς να καλυφθούν αι ανάγκαι της καθαριότητας και να λείψουν αι διαμαρτυρίαι, όταν ο Δήμος διαθέτει 9 μόνον αυτοκίνητα καινούργια- αγορασθέντα από τον κ. Πιτσίκα- και τα σαράβαλα που βλέπετε να κυκλοφορούν προς κατασπίλωσιν του πολιτισμού μας. Και για την καθαριότητα έχω σχέδια και για την εκμετάλλευσι των απορριμμάτων, μακράν βέβαια των Αθηνών, αλλά….. Είδατε ότι και για τα σκουπίδια πρέπει να γίνω ονειροπόλος!
Η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο της εφημερίδας "Εμπρός" στις 27/5/1951. Η λεζάντα λέει:
«Ο πρό του Δημαρχ. Μεγάρου χώρος, ο οποίος προβλέπεται ότι θα διαρρυθμισθεί  εις ωραίαν πλατείαν».
O K. Κοτζιάς πέθανε αργότερα το ίδιο έτος (1951) από καρδιά.
(Aρχείο Billy Files)

 
 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου