Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Το Μέγαρο ΟΤΕ.

Στις 11 Φεβρουαρίου 1972 ο "Ταχυδρόμος" δημοσιεύει την είδηση για το νέο κτίριο που θα στέγαζε τις υπηρεσίες του ΟΤΕ.


Το γνωστό μας σήμερα Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι, ήταν αποτέλεσμα αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ote-estate.gr :

"Η απόφαση για την ανέγερση του Διοικητικού Μεγάρου στην Αθήνα πάρθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Για την ανέγερση του Μεγάρου διενεργήθηκε Πανελλήνιος διαγωνισμός σε δύο φάσεις: η πρώτη φάση, που αποτελούσε διαγωνισμό ιδεών με ελεύθερη συμμετοχή, έληξε στις 4 Νοεμβρίου 1970, με την πρόκριση δώδεκα ομάδων μελετητών, από τις συνολικά εικοσιοκτώ συμμετοχές, για την επόμενη δεύτερη φάση, η οποία έληξε στις 23 Απριλίου 1971. Το έργο της επιλογής της καλύτερης λύσης ανέλαβε οκταμελής κριτική επιτροπή επιστημόνων. Πρώτο βραβείο δεν δόθηκε, ενώ η εκπόνηση της μελέτης για την ανέγερση του Διοικητικού Μεγάρου ανατέθηκε σε ομάδα μελετητών που πήρε το δεύτερο βραβείο, η πρόταση της οποίας υλοποιήθηκε και προέβλεπε πολυόροφο κτίριο σχήματος “αστέρος εν κατόψει”.Το κτίριο βρίσκεται στα όρια του Δήμου Αμαρουσίου, επί της λεωφόρου Κηφισίας 99 και στεγάζει τις Διοικητικές Υπηρεσίες του ΟΤΕ. Έχει συνολική δόμηση 64.785,10 μ2 και είναι δομημένο σε οικόπεδο εμβαδού 52 στρεμμάτων περίπου."

H μακέτα, το τοπογραφικό, η κάτοψη και η τομή της πρότασης που επελέγη για το Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ. Τελικά ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1974, με μερικές τροποποιήσεις στο αρχικό σχέδιο.
 


















Το Μέγαρο ΟΤΕ στο αρχικό στάδιο κατασκευής (πάνω). Χρειάστηκαν πολλά χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί και να φιλοξενήσει τελικά τις υπηρεσίες του οργανισμού, ώστε λειτούργησε στη δεκαετία του '80.
















Billy (Photos-Αρχείο Billy Files)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου