Files for the past, present & future

City/Technology/Music/Auto/People/Arts

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

To σύγχρονο πρόσωπο της Ευρώπης (IV) - Μαδρίτη

H Μαδρίτη, πρωτεύουσα της Ισπανίας, είναι άλλη μια ευρωπαϊκή πόλη με μεγάλη ιστορία. Η πόλη διαθέτει πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά, όμως ενδιαφέρον παρουσιάζει και το σύγχρονο κομμάτι της.
Aυτό εκφράζεται κυρίως μέσα από το οικονομικό κέντρο που διασχίζει η κεντρική λεωφόρος Paseo de la Castellana, γνωστό και ως AZCA. Πολλές επιχειρήσεις και τράπεζες στεγάζονται εκεί. 
Oι πρώτες ενέργειες για τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού/οικονομικού κέντρου με σύγχρονα κτίρια γραφείων και σύγχρονες υποδομές, ξεκίνησαν το 1969. 
Ίσως η πιο διάσημη κατασκευή σε αυτή τη περιοχή να είναι το γήπεδο ποδοσφαίρου Santiago Bernabéu. 
Στη βόρεια πλευρά της La Castellana, παραπλεύρως της Plaza de Castilla, βρίσκονται οι γνωστοί λοξοί δίδυμοι πύργοι La Puerta de Europa (H Πύλη της Ευρώπης). 

[photo by Maria Cuellar]

Tα κτίρια αυτά έχουν σχεδιαστεί από τους Αμερικανούς αρχιτέκτονες Philip Johnson και John Burgee. Διαθέτουν κλίση 15 μοιρών και έχουν 26 ορόφους και ύψος 114 μέτρων. 
Πριν μερικά χρόνια, στον ορίζοντα της Μαδρίτης προστέθηκαν τέσσερα νέα κτίρια που αποτελούν και την αιχμή της σύγχρονης Ισπανίας. 
Πρόκειται για τέσσερις ουρανοξύστες που βρίσκονται στον άξονα της La Castellana. Aυτοί είναι οι εξής: 
Torre Espacio. Σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Pei Cobb Freed & Partners, με έδρα τη Νέα Υόρκη. Έχει ύψος 230 μέτρων και διαθέτει 56 ορόφους. Ήταν ο πρώτος από τους τέσσερις που ολοκληρώθηκε η κατασκευή του, τον Μάρτιο του 2007. 
Τorre PwC (ή Sacyr Vallehermoso). Έχει ύψος 236 μέτρα και 52 ορόφους. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2004 και ολοκληρώθηκε το 2008. Η έναρξη των εργασιών έγιναν αφού είχαν ξεκινήσει οι άλλοι τρεις πύργοι. 
Torre Caja. Σχεδιασμένος από τον αρχιτέκτονα Norman Foster, σε συνεργασία με τον Gonzalo Martínez-Pita Copelloμε αρχικό πελάτη την εταιρία πετρελαιοειδών REPSOL YPF. Κατά τη διάρκεια κατασκευής του, η επιχείρηση αποφάσισε να αλλάξει τα σχέδια της σχετικά με τα κεντρικά της κτίρια. Έτσι τον ουρανοξύστη απέκτησε τελικά ο οργανισμός οικονομικών υπηρεσιών Caja Madrid. 
Το ύψος του αγγίζει τα 250 μέτρα και έχει 45 ορόφους. 
Torre de Cristal. Έργο του διάσημου αρχιτέκτονα César Pelli, Έχει ύψος 250 μέτρα και 53 ορόφους. Το τοιχοπέτασμα είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να μειώνει τα ενεργειακά κόστη. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2008. 
Oι τέσσερις αυτοί πύργοι διαμορφώνουν το Cuatro Torres Business Area (CTBA) στη Μαδρίτη. 
Οι Cuatro Torres (Τέσσερις Πύργοι), τα νέα τοπόσημα της ισπανικής πρωτεύουσας. 
[photo by Losrodri]

H Paseo de la Castellana, η λεωφόρος που διασχίζει το επιχειρηματικό κέντρο της Μαδρίτης.
[photo by Marcelo Franchi]

O Τorre Europa, ένα από τα κτίρια γραφείων στη περιοχή AZCA. Κατασκευάστηκε το 1985 και έχει ύψος 121 μέτρα. [photo by Jose Manuel Azcona]

Σε πρώτο πλάνο το Instituto Nacional de Estadística (INE building) 
[photo by M Roa]


Tρείς από τους τέσσερις πύργους. Τorre Caja (μερική άποψη), Τorre Cristal (μέσον) & Τorre Espacio (πίσω). [photo by Juan Lopez-Quesada]


Billy.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου